Hírek

2009.09.02. 06:57

Olcsóbb a vállalkozó orvos a közalkalmazottnál

Szabályozatlan, bár nem tiltott, miért kérhetnek díjat a kórházakban, pedig kiszoríthatnák a már 73 milliárdra rúgó hálapénzt.

Világgazdaság

A pénzhiányt a háttértevékenységek kiszervezésével, a munkaerőhiányt pedig az olcsóbb közreműködői státuszú orvos vállalkozókkal próbálják ellensúlyozni a kórházak.

Van igény a komfortosabb ellátásra, amiért szívesen fizetnek is a betegek. Mára az OEP büdzsé 8,4 százalékát magánvállalkozásokra költik, s az intézmények térítési díj kéréssel egészítik ki a szűkös tb-bevételeiket. Erre van fizetőképes kereslet.

Ám szabályozatlan, miért és mennyi pénzt kérhetnek a fizetős betegektől. Pedig a gyógyítási alapcsomag meghatározásával kiszoríthatnák a mára 73 milliárdot kitevő hálapénzt, amit akár a kiegészítő egészségpénztárakba terelhetnének.



Pénz híján magánvállalkozások újították föl és működtetik több kórház konyháját és mosodáját, de olcsóbb az őrzés-védelem is, ha külső cégekre bízzák.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva