Hírek

2009.09.24. 10:32

Páratlan páros elismerés - AEGON Művészeti Társdíj 2009

Szerencsére ma már sokféle díj akad. Az állami kitüntetések mellett vannak civil kezdeményezésre született, komoly pénzösszeggel járó és pénz nélküli elismerések is. Hazánkban azonban nincs másik olyan, amelynél összekapcsolódna két művészeti díj.

VG Online

Ilyen, különleges elismerést hozott létre 2006-ban az AEGON Magyarország Zrt.: a nettó hárommillió forinttal járó AEGON Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó, nettó kétmillió forintos AEGON Művészeti Társdíjat, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet.

Az AEGON Művészeti Díjat kortárs magyar író kaphatja meg az előző esztendőben napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Erről szakmai zsűri dönt. Az AEGON Művészeti Társdíjra már az AEGON-díjas író jelölhet fél évvel később kortárs magyar művészt – méghozzá kötelezően másik művészeti ágból. Olyan alkotót, akire fontos ezzel az elismeréssel is felhívni a figyelmet. A két díjnál tehát már az alapítás gondolatánál fontos volt a nyitottság, a mások iránti érdeklődés, a figyelem.

Az első AEGON Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az AEGON Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművészt. A zsűri 2008-ban Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, 2008 őszén pedig Kovalik Balázs rendező vehette át az AEGON Művészeti Társdíjat Térey János jelöltjeként.

Amikor Térey János jelöltjeként 2008 őszén Kovalik Balázs átvette az AEGON Művészeti Társdíjat, a hazai operajátszásba életet vivő rendező egy interjúban elmondta: ez a díj azért jelent sokat számára, mert „tisztességesen szubjektív”, hiszen itt egyetlen alkotó jelöl másik művészt a társdíjra, méghozzá egyedül, úgy, hogy nem tolja a felelősséget másokra, kuratóriumokra. Ráadásul Térey János személyében olyan alkotó jelölte őt, akinek a figyelme, a véleménye sokat jelent számára.

Most pedig az idei AEGON Művészeti Díjjal elismert költőn, Jónás Tamáson a sor, hogy megnevezze jelöltjét az AEGON Művészeti Társdíjra. Azt, hogy ki az idei társdíjas alkotó, hamarosan, szeptember 29-én tudhatjuk meg. A kiírás alapján egy biztos: a választott művész nem lehet író. 

Az ünnepélyes díjátadás október 20-án 19 órakor lesz a Nemzeti Színházban, a díjhoz és a társdíjhoz kapcsolódó, Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben című sorozat keretében, ahol az idei két AEGON-díjas művész, Jónás Tamás és jelöltje lesz Alföldi Róbert vendége. 

Jónás Tamás,
a 2009-es AEGON Művészeti Díjjal elismert költő
rövid életrajza:

Jónás Tamás 1973-ban született Ózdon. Kötetei:
- Ahogy a falusi vén kutakra zöld moha települ (versek, bár kiadó, 1994)
- Nem magunknak (versek, bár kiadó, 1996)
- Cigányidők (kisregények, bár kiadó, 1997)
- Bentlakás (versek, noran, 1999)
- Bánom, hogy a szolgád voltam (elbeszélések, Romano Kher kiadó, 2002)
- Ő (versek, Magvető könyvkiadó, 2003)
- Apáimnak, fiaimnak (elbeszélések, Magvető, 2005)
- Kiszámítható józanság (versek, Magvető, 2006)
- Önkéntes vak (versek, Magvető, 2008)

Egyéb munkák:
2000 óta: a fiatal, tehetséges költőket támogató kritikai oldal, műhely, a dokk.hu internetes irodalmi kikötő alapítása, működtetése
2001: Elmondom én - multimédia CD (versek, prózai művek saját előadásban)
2005: 36 fokos lázban, 12 nyelvű antológia Józsaf Attila születésének 100. évforulójára (szerző és szerkesztő)
2006: Szakíts, ha tudsz – dalszövegek Marozsán Erika lemezéhez
2006: Lélekvesztő (dráma, Kolibri Színház, rendező Tóth József)
2006: Lírai számla (Szombathely városát bemutató, kétnyelvű album Kassai Ferenc fotóival)
2007: Arcolatok (Magyarország régióit bemutató, kétnyelvű fotóalbum)

Német nyelvű kötetek:
- Als ich noch Zigeuner war (elbeszélésék, fordító Clemens Prinz, 2006)
- 35 (elbeszélések, versek, fordító Clemens Prinz, 2008)

Díjak, elismerések:
- 1999: Artisjus-Arany János-díj
– 2001: Soros-ösztöndíj
– 2002: Herder-ösztöndíj
– 2003: Nizzai Kavics Díj
– 2005: Móricz Zsigmond-ösztöndíj
– 2006: Katona József drámaírói ösztöndíj
– 2006: Artisjus Irodalmi Ösztöndíj
– 2006: Bécsi, Writers in Residens alkotói ösztöndíj
– 2007 és 2009: NKA alkotói ösztöndíj
- 2009: AEGON Művészeti Díj

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva