Hírek

2009.09.08. 13:29

Svájc a legversenyképesebb gazdaság - Magyarország javított

A Világgazdasági Fórum (WEF) ma közzétett jelentése szerint immár nem az Egyesült Államok, hanem Svájc a világ legversenyképesebb gazdasága.

Reuters - VG Online

A Világgazdasági Fórum 2009-2010-re vonatkozó versenyképességi jelentése megmutatta: a gazdasági válság legnagyobb vesztesei a pénzügyi területre nagy hangsúlyt fektető államok, például az Egyesült Királyság, Izland vagy az Egyesült Államok – jelenti a Reuters.

Az indexet 2004-ben vezették be jelenlegi formájában és azóta most először fordult elő, hogy nem az Egyesült Államok foglalja el az első helyet. Bár az első pozíciót megszerző svájci bankokba vetett bizalom is csökkent, a zuhanás mértéke jóval kisebb, mint az amerikai pénzpiac esetében. A visszaesés mértékét jelzi, hogy bizonyos kategóriában az Egyesült Államok rosszabb helyezést ért el, mint Tanzánia.

A WEF Svájc tekintetében az innovációs képességet, a gazdasági kultúrát, a kitűnő infrastruktúrát és a hatékony közszolgáltatásokat méltatta. A top tízes lista másik nyertese Szingapúr, az ötödikről a harmadik helyre emelkedett, letaszítva ezzel Dániát. Finnország maradt a hatodik, Németország a hetedik helyen, míg Japán és Kanada megelőzte Hollandiát.

A jelentés szerint a fejlődő gazdaságok sorában Brazília, Kína és India a válság ellenére is javított versenyképességén. Ugyanakkor Oroszország az egyik legnagyobb vesztes: 12 hellyel a 63. pozícióba csúszott vissza.

Az évente kiadott a rangsorban Magyarország az 58-ik helyre lépett elő a tavalyi 62-ikről.

A térség országai közül Csehország, Lengyelország és Szlovákia megelőzte Magyarországot, Románia és Bulgária viszont hátrább került a rangsorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva