Hírek

2009.09.07. 16:21

Tizenhárom esetben ellenállt az újinfluenza a Tamiflunak

A svájci Roche gyógyszergyártó közlése szerint eddig tizenhárom olyan, újinfluenzával fertőzött beteget regisztráltak, akik állapota nem javult az influenza ellen alkalmazott Tamiflu készítményre.

AP - VG Online

David Reddy, a Roche újinfluenzát vizsgáló csapatának vezetője szerint a rezisztens vírus aránya igen alacsony. Szintén jó hír, hogy az említett tizenhárom beteg nem adta tovább a fertőzést, emellett az ellenálló vírus az esetek többségéhez hasonlóan enyhe tünetekkel jár – jelenti az AP.

A felmérés szerint a felnőttek 0,32 , a gyerekek 4 százaléka rezisztens a Tamiflura. A tizenhárom eset szétszóródva fordult elő Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. A cég közlése szerint a Roche továbbra is figyelemmel kíséri az újinfluenza elleni védekezés egyik alapjául szolgáló készítmény sikerességét. A szóvivő arra vonatkozólag nem tudott biztos információt adni, miért alakult ki ellenállóképesség a gyógyszerrel szemben az említett esetekben, de valószínű, hogy az érintettek a kisebb, megelőzésre szolgáló dózist kapták.

A gyártó ezért azt javasolja az orvosoknak, hogy a teljes adagot adják be a pácienseknek, ha azok bármilyen tünetet mutatnak. A Roche ugyanakkor továbbra is hatékony megelőzési módszernek tekinti a Tamiflut, amely erre a célra akár hat hétig szedhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva