Hírek

2009.09.17. 11:07

Több állami cég nem mutatná meg, mi van a zsebében

Egy nap telt csak el azóta, hogy nyilvánosságra kell hozni az állami, önkormányzati cégek vezetőinek fizetését, máris óriási a felháborodás – írja a Népszabadság.

Népszabadság

A kormány odacsapna a "renitens" cégeknek; a Fidesz radikálisan csökkentené a felsővezetők fizetését; több cég az Alkotmánybíróságtól vár segítséget.

Egymás után hozzák nyilvánosságra vezető tisztségviselőik fizetését az állami, illetve önkormányzati tulajdonú társaságok. Legalábbis egy részük. A keddi határidőig csak a töredékük közölte a listákat, több cég fellázadt az üvegzsebszabály ellen.

Több társaság sérelmezi azt, hogy csak rájuk vonatkozik a szabály, az üzleti szférára nem. Ilyen például a Békés Megyei Vízművek, amely az Alkotmánybíróságoz fordult azzal, hogy a rendelet hátrányos helyzetbe hozza őket azon versenytársaikkal szemben, amelyekre az adatközlés nem vonatkozik.

Más cégek azt sérelmezik, hogy rájuk miért vonatkozik a rendelet - ilyenek azok a gyógyfürdők is, amelyek a Magyar Fürdőszövetség állásfoglalására hivatkozva megtagadták az adatközlést, mondván, ők nem közfeladatot látnak el. Hasonló érveléssel utasította el az adatközlést az állami tulajdonú Zalaerdő Zrt. is – olvasható a Népszabadságban.

Ők a kormányfőhöz fordultak, hogy vonja vissza a rendeletet, segítséget kértek az adatvédelmi biztostól és az AB-tól is a szabály megváltoztatása érdekében. Szerintük a rendelet ellentétes az adatvédelmi törvénnyel, amely hozzájáruláshoz, illetve törvényi - tehát nem "holmi rendeleti" felhatalmazáshoz köti az adatok nyilvánosságra hozatalát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva