Hírek

2009.09.17. 06:00

Új értelmet nyer az olcsó repülő fogalma

A napokban megrendezett Ázsiai Nemzetközi Repülőgép-ipari Szakkiállításon mutatták be Kína első sugárhajtású polgári utasszállítóját. Ezzel kezdetét vette a felzárkózásuk az utolsó olyan nagy iparágban is, amit még a nyugati országok uralnak.

VG Online

A polgári repülőgép fejlesztése része annak a teljes kínai gazdaságot átszövő kormányzati programnak, amelynek célja, hogy saját technológiákat fejlesszenek ki jó pár vezető iparágban, hogy függetlenedjenek a külföldi vállalatoktól és a későbbiekben felvehessék velük a versenyt.

A gépet gyártó állami tulajdonú Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), vezetője, Chen Jin azt nyilatkozta, hogy a C919 kódnevű repülő "biztosan olcsóbb" lesz, mint a Boeing vagy az Airbus hasonló modelljei. A 168 férőhelyes C919-es szolgálatba állítását 2016-ra tervezik.

A tervek szerint repülőgép 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt majd, mint a jelenlegi Boeing 737 és Airbus A320, mondta Chen Jin a Hong Kongban rendezett kiállításon. „A Boeing 737 az új technológiák révén hatékonyabb üzemanyag-felhasználásúvá válhat a jövőben.” – reagált Randy Tinseth, a Boeing marketing igazgatója.

A repülő bemutatásakor azt is hangsúlyozták, hogy reményeik szerint mire az új repülőgép szolgálatba áll, addigra rendelkezésre fog állni a saját fejlesztésű hajtóművük is.

Az új erőforrás fejlesztése segítheti a távol-keleti országot, hogy ne csak a polgári, hanem a katonai repülés területén is függetlenítse magát, amerikai, európai és orosz partnereitől.

A COMAC kezdetben csak a kínai piacon szeretne megjelenni, majd ezt követően a világpiacra lépéssel a Boeing és az Airbus konkurenciájává szeretne válni – tette hozzá Chen. Szakértői becslések szerint a dinamikusan fejlődő kínai légitársaságok majdnem 4000 új repülőgépet vásárolását tervezik a következő 20 évben, melynek 70 százalékát az egyfolyosós-repülőgépek teszik majd ki.

A cég első ügyfelei között lesz várhatóan Kína három legnagyobb forgalmat lebonyolító légitársasága, az Air China Ltd., China Southern Airlines Co. és a China Eastern Airlines Corp.

A szakértők szerint a kínai repülőgép a következő évtizedben még nem fogja veszélyeztetni az Airbus és a Boeing hatalmi pozícióját a világpiacon, de nem árt szemmel tartani őket a jövőben, mivel az is komoly következményekkel járhat, ha Kína légi ipara függetleníteni tudja magát a két óriáscégtől.

Mind a Boeing, mind az Airbus vezetői jól tudják, hogy a jövő piaca az ázsiai ország. Ezért nem véletlen az, hogy az európai konglomerátum még 2006 elején a fejébe vette, hogy gyárat telepít az országba, amelyet tavaly szeptember 28-án meg is nyitottak. A Boeing is szintén tervezte, hogy Kínában üzemet épít, de a technológiai „lopásveszély” miatt ezt mindezidáig még nem tette meg. (A C919 nagy hasonlóságot mutat az Airbus A320 gépcsalád tagjaival.)

Érdekesség, hogy a kínai állami média közlése szerint a repülőgép nevében az első számjegynek azért választották a 9-est, mert az a kínai kultúrában az örökkévalóságot szimbolizálja, a C a COMAC-ra utal, a 19 pedig a 190 férőhelyre, ami a maximális kapacitása lesz a gépcsaládnak. WTO Különös pikantériája lehet a jövőben a közelmúltbeli WTO döntésnek az, hogy a kínai gép fejlesztését egy olyan vállalat végzi, amely 100 százalékban állami tulajdonban van.

Bár a Kínai állami vállalatok többsége erősen kapitalista módon működik mégiscsak érdekes lesz mikor az állami pénzből fejlesztet kínai repülők kiszorítják a amerikai és európai gépeket az ázsiai ország „légteréből”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva