Hírek

2009.09.09. 09:51

Újabb pénzügyi válság jöhet Greenspan szerint

A korábbi Fed elnök egy, a BBC-nek adott interjújában azt boncolgatta, hogy egy újabb válság köszönthet be a piacokra, bár az más természetű lesz – írja a Cashline iránytűje.

Cashline

Véleménye szerint a piacokba pumpált extra likviditás az infláció felpörgését eredményezheti még akkor is, ha ezt most nem látni, így a világ jegybankjainak készen kell állni arra, hogy hatékonyan fellépjenek a probléma ellen, megfelelő exit stratégiával kell rendelkezni a kérdés hatékony kezeléséhez.

Ugyanakkor egy indiai konferencián nyomatékot adott azon meglátásának, hogy a bankokat kötelezni kell szigorúbb tőkekövetelmények alkalmazására, még ha rendben is van minden, akkor is nagyobb tartalék szükséges a prudens működéshez.

Gyökeresen változtatni kell azon az eljáráson is, hogy a bankok gondatlanul vállalnak túl nagy kockázatokat, ezáltal növelve egy esetleges csőd bekövetkeztét. Krízisek és buborékok a jövőben is felbukkanhatnak, hisz az emberi természetet nem lehet megváltoztatni, csak védekezni lehet ellene.

Rekordmértékben csökkentek az amerikai fogyasztói hitelek! Egy tegnap közzétett Fed statisztika szerint az USA lakossága 21 milliárd dollárral kevesebb hitelt vett fel júliusban (a várt érték csak 4 milliárd volt), ami az 1943 óta rögzített adatok szerint a legnagyobb visszaesésnek felel meg.

A visszaesés döntő része az autó és személyi hitelekből származott, és jelentősen csökkent a hitelkártya igénylések száma is (persze érdemes megnézni az érem másik oldalát is, tudniillik a bankok is kevesebb hitelt adnak).

Jól látható módon az amerikai lakosság elkezdett megtakarítani, illetve a meglévő adósságainak terhét nyögi az elmúlt évtized fogyasztási hulláma után, így nem igazán látni azt, mitől indulna be az USA-ban a nagyobb fogyasztási hajlandóság, sokkal inkább az várható, hogy alacsonyabb szinten fog megrekedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva