Hírek

2009.09.07. 16:59

Újabb útszakasz válik az európai színvonalú hálózat részévé Szabolcsban

Az Európai Uniós strukturális alapok forrásaiból, az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében újul meg a Nyíregyháza–Nyírbátor összekötő út 8,2 kilométeres szakasza a megyeszékhelytől az M3-as csomópontjáig. A munkálatok októberig zajlanak.

AS Network

A mellékutak ÉAOP által finanszírozott 2007–2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. Az Észak-Alföld régióban összesen 20, ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11 projekt keretében újulnak meg idén a négy és öt számjegyű utak. Nyíregyházán és környékén több utat is kijavítanak, az európai uniós forrásból finanszírozott beavatkozások a térségi felzárkóztatás szempontjából is jelentősnek mondhatók.



A Nyíregyháza–Nyírbátor összekötő út (4911-es út) jelenleg is rendkívül nagy forgalmat bonyolít le. Kiszolgálja egyrészt a közeli Nagykállóból, illetve Nyírbátor kistérségi központból Nyíregyházára irányuló forgalmat, kapcsolatot teremt továbbá a 2007-ben átadott új M3-as autópályaszakasz utolsó, Nagykálló előtti csomópontjával. Az elmúlt évek megnövekedett járműforgalma szükségessé tette a burkolat teherbírásának és állapotának javítását. A projektben szereplő 8,2 kilométernyi útszakasz 3,7 kilométeren Nyíregyháza belterületén halad, több ipari és lakóövezetet is érint.


A felújítás keretében a kiemelt szegélyeket átépítik, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, új autóbuszmegállók épülnek, kijavítják és szabványosítják a meglévőket, valamint a padkákat is rendbe teszik. A kivitelezésre közbeszerzési eljárás keretében a COLAS-Építő Zrt. kapott megbízást a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.-tól. A teljes költség 272,3 millió forint.

A projekt csatlakozik ahhoz szakaszhoz, amelyet 2008-ban ugyancsak a Regionális Operatív Program keretén belül újítottak fel Nagykálló–Kállósemjén–Nyírbátor között, így az összekötő út Nyíregyháza és Nyírbátor között immár mintegy 28 kilométer hosszan képviseli az európai igényeknek is megfelelő szolgáltatási szintet – mutatott rá Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. programigazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva