Hírek

2009.09.02. 19:31

Visszahívják a BKV igazgatóságát és felügyelőbizottságát

Visszahívják a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait. Az új igazgatóságot a kormány delegáltja vezetné a jövőben - jelentette be Demszky Gábor a több mint kétórás szerda délutáni koalíciós egyeztetést követő tájékoztatón.

MTI

A főpolgármester a tájékoztató után az MTI kérdésére közölte, a találkozón az SZDSZ nem zárkózott el attól, hogy a  felügyelőbizottság elnöki posztját átadják a Fidesznek. 

Demszky Gábor, valamint egy külön megtartott másik tájékoztatón  Steiner Pál MSZP-frakcióvezető és John Emese SZDSZ-frakcióvezető is  megerősítette: abban még vita van köztük, hogy a BKV felügyeletét,  amelyről Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes lemondott,  miként lássák el. 

A főpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy a megbeszélésen az  SZDSZ jelezte, elképzelhetőnek tartják azt is, hogy egy újabb  főpolgármester-helyettest válasszanak a közlekedési területre.  Steiner Pál szerint jelenleg ez a feladat visszakerült a  főpolgármesterhez. Megjegyezte, nem kizárt, hogy a szocialisták  újból a jelenlegi tagokat jelölik az igazgatóságba és a  felügyelőbizottságba. 



A főpolgármester üdvözölte, hogy az igazgatóság és a  felügyelőbizottság tagjainak visszahívására hetekkel ezelőtt tett  javaslata végül meghallgatást nyert. Demszky Gábor és a  frakcióvezetők is célravezető megoldásként szóltak arról, hogy az  önkormányzat városüzemeltetési bizottságán belül létrehoznának egy  BKV-közlekedési albizottságot. Demszky Gábor rámutatott, hogy Hagyó  Miklós lemondása helyes és bölcs döntés volt, s ezzel lehetővé  válik, hogy új felelőse legyen e területnek. Emlékeztetett arra,  hogy korábban az MSZP szorgalmazta, hogy egy nagy területtel  foglalkozó "szuper helyettese" legyen. Mint mondta: kiderült  azonban, hogy nem bír vele, ezért szükség van a váltásra. 

Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy számára a BKV-val  kapcsolatban az a legfontosabb kérdés, hogy beváltja-e a szocialista  kormány Gyurcsány Ferenc azon korábbi ígéretét, hogy támogatja az  alulfinanszírozott BKV-t, ahol évente mintegy 10 milliárd forint  hiány keletkezik. A jelenleg 90 milliárd forinthoz közelítő  adóssággal rendelkező BKV 30 milliárd forintos hitelt kíván felvenni  a fejlesztési banktól. Erre szükség van a BKV normális működéséhez,  szolgáltatásainak a szinten tartásához. Erről a közeljövőben  tárgyalni kívánnak a miniszterelnökkel - jegyezte meg. 

A főpolgármester rövidesen a Fővárosi Közgyűlés elé viszi azt a  korábban már felvetett elképzelését, amellyel átlátható, ellenőrzött  viszonyokat teremtenének a cégek menedzsmentjeinek díjazása terén, s  megakadályoznák a közpénzek elfolyását. Ezzel elérik azt is, hogy a  BKV ne legyen egyfajta kifizetőhely. A hónap végéig zajló  egyeztetések során a tisztázásra váró kérdések között a  főpolgármester reményei szerint választ kaphatnak majd arra is, hogy  a BKV igazgatósága, felügyelőbizottsága miért nem intézkedett Hagyó  Miklós azon 2008. januári levele alapján, amelyben kezdeményezte a  menedzsment díjazásának, premizálásának újragondolását. 

John Emese fontosnak tartotta azt, hogy a BKV önkormányzati  felügyeletének hatékonyságát javítsák, s ehhez kibővítenék az  igazgatóság és a felügyelőbizottság hatásköreit. Steiner Pál  megjegyezte, nem tartja elképzelhetőnek azt, hogy Horváth Csaba vagy  más MSZP főpolgármester-helyettes vegye át a BKV felügyeletét.  Mindketten azt remélik, hogy a jövő héten folytatódó és a hó végéig  tartó egyeztetéseken létrejön a koalíciós megegyezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva