Hírek

2009.10.22. 13:35

1,7 milliárd dollárt követel a magyar cég az ukrán gázóriástól

Az Emfesz, amely nemrég még Dmitrij Firtas ukrán üzletemberé volt, 1,7 milliárd dollárt követel az ugyancsak Firtas csoportjához tartozó RosUkrEnergótól.

MTI Eco

Év elejéig a Gazprom az ukrajnai gázeladásokban közvetítő, 50-40 százalékban a Gazprom, illetve Firtas tulajdonában lévő RusUkrEnergónak (RUE) szállította a gázt, az pedig továbbadta javarészt Ukrajnának, továbbá még néhány kelet-európai üzletfélnek, köztük a Firtas 100 százalékos ellenőrzése alatt álló Emfesznek.

Ennek azonban a januári orosz-ukrán gázháborút lezáró, tíz évre szóló szerződés aláírásával vége szakadt, ugyanis a RosUkrEnergo Viktor Juscsenko ukrán államfő indítványára került be közvetítőként az orosz-ukrán gázkapcsolatokba, az új szerződést viszont Julija Timosenko kormányfő írta alá, aki régen követelte a közvetítők kiküszöbölését.

A Vedomosztyi a RUE és az Emfesz vezetéséhez közelálló forrásokból származó értesülésre hivatkozva azt írta: most az Emfesz kiállította a számlát a RosUkrEnergónak közel 1,7 milliárd dollár értékben. A követelés három pontból áll össze.

Eszerint 355 millió dollár bírságot fizetett az Emfesz, mert üzletfeleinek nem tudott idejében szállítani, és január és július között más forrásokból kényszerült beszerezni gázt. Egy további pontban az Emfesz 1,44 milliárd dollár kauciót követel a 2010-től 2015. december 31-ig terjedő időszakban várhatóan abból keletkező kárára, hogy a RosUkrEnergo nem tudja teljesíteni az addig érvényes szerződéseit. További 285 millió dollárral az Emfesz volt tulajdonosa, a Firtas érdekeltségeihez tartozó ciprusi Mabofi tartozik az Emfesznek.

A cikk folytatása, valamint további háttér a témában itt olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva