Hírek

2009.10.30. 10:27

2010 elején mindenki nézhet, hogy hogyan tovább

Pár perc elég volt a hangulatváltozáshoz! A vártnál jobb amerikai GDP adat megtette hatását, ami azért is durranhatott ekkorát, mivel az előző napokban sokan hűtötték a kedélyeket (köztük a Goldman Sachs is), illetve a szalagcímek is a lehetséges korrekció mértékéről elmélkedtek – írja a Cashline.

Cashline

Ennek megfelelően gyorsan partvonalra kerültek az árfolyamesésre játszó shortosok, újra beindultak a régi megszokott reflexek: dollárgyengüléssel főszerezett részvény- és nyersanyagpiaci rali. Pedig "semmi" különös nem történt, csak az ezer milliárdokkal megtámogatott amerikai gazdaság "kiszenvedett" magából egy jobb adatot, melyben jelentős egyszeri hatások vannak.

Kérdés persze ennek fenntarthatósága, hisz ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább alábbhagy a különféle stimulus csomagok keresletélénkítő hatása, nem is beszélve arról, hogy a fogyasztás tényleg csak alaphangon működik, a vállalati készletfeltöltések pedig csak annak köszönhetőek, hogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag nullára csökkentették az állományokat különféle akciók keretében. Így ha nem jön egy újabb stimulus csomag (aminek valószínűsége az óriási amerikai költségvetési hiány miatt kisebb), akkor 2010 elejére kifogyhat ez a "lendület", és mindenki nézhet, hogy akkor hogyan tovább.

Az amerikai pénzügyminiszter szerint a gazdasági növekedést a magánszektor beruházása és fogyasztása, illetve az export idézheti elő (ez utóbbit nagyban támogat a folyamatosan gyengülő dollár), csak hát ott van az éremnek azon oldala is, hogy a vállalatok árbevételében csak a visszaesés tükröződik, és a jelentős költségcsökkentések, valamint kapacitásleépítések nem éppen a pozitív jövőképet erősítik, még akkor sem, ha ugyanakkor bizakodóak a profitok kapcsán.

Ma a havi- és hétzárásra fognak koncentrálni a befektetők, így kisebb figyelmet fognak kapni a gyorsjelentések, amelyekből az olajipari óriás, Chevron (EPS: 1,47 dollár) negyedéves számait lehetne kiemelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva