Hírek

2009.10.01. 17:36

A Jobbik szélsőségesen antiliberális, ám demokratikus

Szélsőségesen antiliberális, ám demokratikus párt a Jobbik; nagyrészt az 1989-ben létrejött politikai és gazdasági rendszerre jelent veszélyt - olvasható a Republikon Intézet elemzésében, amely a Jobbik programja és vezetőinek nyilatkozatai alapján vizsgálja a párt politikáját.

MTI

Az MTI-nek csütörtökön megküldött elemzés megállapításai szerint a Jobbik szélsőségesen antiliberális, az alkotmányos berendezkedésünket és a piacgazdaság alapjait egyaránt megkérdőjelező, ám demokratikus párt.

Az elemzés egyik konklúziója szerint a népszerűségét a cigánybűnözés emlegetésével megalapozó Jobbik sokszor kirekesztő retorikája ellenére nem elsősorban az emberi és a kisebbségi jogokat fenyegeti, hanem a rendszerváltás alapértékeit.

Azokkal az alapértékekkel megy szembe, amikor a Szent Korona-tanra épülő új alkotmányt sürget, egyes ágazatokat köztulajdonba vételét hirdeti, az Európai Unióból való kilépést veti föl, s a közös piac helyett Oroszországgal, Kínával, Iránnal és Venezuelával mélyítené el Magyarország kereskedelmi kapcsolatait, miközben a feloszlatott Magyar Gárda támogatásával semmibe veszi az állam erőszak-monopóliumát.

"Más megfogalmazásban a Jobbik célja egy illiberális, rendpárti demokrácia" - áll az elemzésben. A Jobbik ugyan nem vitatja a szabad választásokon alapuló többségi uralom helyességét, ám világnézeti alapon osztályozza az állampolgári törekvéseket, megsértve ezzel a jogegyenlőség elvét - írták.

Elsősorban az alkotmányos rendszer egészével és a gazdaságpolitikával kapcsolatos nézetei okán tekinthető rendszerellenes pártnak a Jobbik. Ugyanakkor például a szociális segélyezési rendszer vagy a nemzetpolitika ügyében álláspontja nem tér el alapvetően a jobboldal fő irányától, sőt, előbbi esetében elképzelései a szocialista pártéval is rokoníthatók - olvasható a Republikon Intézet elemzésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva