Hírek

2009.10.28. 06:00

A közösségi oldalak az adathalászat melegágyai

Az Európai Bizottság várhatóan már 2010 elején közzétesz egy új szabályozási tervezetet, amelynek célja az elektronikus adatvédelmi normák szigorítása.

Világgazdaság Online

A felülvizsgálat egyaránt érinti a fizikai hálózatok üzemeltetőinek és a különféle információs szolgáltatóknak a tevékenységét. A biztonsági követelményeket az utóbbi hónapokban felbukkant – és sokasodó – panaszok nyomán kell újrafogalmaznia Brüsszelnek. A feltárt sérelmek között a legismertebb az adatlopás, az illegális adatterjesztés, az előfizetők tevékenységének kifürkészése-elemzése és ez utóbbira alapozott, célzott reklámtevékenység.

Közvetlen anyagi károk forrása lehet a banki információk (kártyaszám, számlaszám, egyenleg-adatok) eltulajdonítása és adásvétele, ami óriási tételekben folyik az interneten. Ezt kiegészíti az utazási, egészségügyi és internetes vásárlási adatok gyűjtése.

Míg ezek a visszaélések már évek óta ismertek, a hálózati szolgáltatások folyamatos megújítása veszélyek újabb forrásait nyitja meg. A sokáig ártalmatlannak és veszélytelennek tartott közösségi hálózati helyekről csak utóbb derült ki, hogy tömeges adathalászati és adatelemzési tevékenység célpontjává váltak. Különösen kockázatos az, ha az érintettek hozzájárulása nélkül barátok tesznek ki adatokat, képeket és különleges szokásokra – például politikai vagy egyéb orientációra – vonatkozó értesüléseket.

A cikk folytatása, valamint további információk a témában itt olvashatók!

szabályozási tervezetet, amelynek célja az elektronikus adatvédelmi normák szigorítása. Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva