Hírek

2009.10.14. 12:38

A Pannon Filharmonikusok asztalához "odaült az angyal"

Negyvenöt év káprázatos külföldi karrier után Peskó Zoltán hazai együttes, a Pannon Filharmonikusok élére áll. A világszerte 18 országban összesen 64 szimfonikus zenekart vezényelt, operakarmesterként 12 ország 85 operaházban fellépett karmester az elmúlt években figyelemmel követte azt a kimagasló szakmai elhivatottságot és eredményt, me-lyet a Pannon Filharmonikusok tudhat magáénak. Az együttes szakmai eredményei, és a Pécsett épülő hangversenyterem művészeti bevezetése a nemzetközi zenei élet vérkerin-gésébe méltó és érdekes feladat a világ számos zenekaránál és operaházában már bizo-nyított művésznek.

Világgazdaság Online

Az épülő pécsi koncertterem még a milánói Scalaból is az EKF ékszereként tündököl, hiszen nem más fogadta el a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatói felkérését, mint Peskó Zoltán vi-lághírű karmester” – mondta el sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok vezetője. „Többször hallottam már a mondást, hogy a tehetséges karmester 40 éves korágig csak tanul, aztán érik meg arra, hogy igazán jó karmester váljék belőle. Peskó Zoltán személyében kar-rierje csúcsán álló művész áll a zenekar élére, mely nagy megtiszteltetés mind a zenekar, mind Pécs városa részére. Nem karmestert, hanem Maestro-t szerződtet a zenekar.” – tette hozzá az igazgató.

A Peskó Zoltán életét feldolgozó „A Városligeti fasortól a Milánói Scaláig” című dokumentum-filmben a karmester lenyűgöző karrierjének okát firtatva Rilke egy elfeledett verssorát idézve e szavakkal él: „Az én asztalomhoz odaült az angyal”. A 45 éve külföldön élő, áldozatos munkájá-nak köszönhetően kimagasló szakmai karriert befutott művész többszöri felkérést utasított el az elmúlt években, melyek hazahívták.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Peskó Zoltán és Kocsis Zoltán - Fotó: Dobó László
[/caption]„Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, hogy a Pannon Filharmonikusok élén lenni egy megtisztelő, kiemelt pozíció napjainkban, hiszen számos karmestert javasoltak neki a zenekar vezetésére. „Mint a zenekar fenntartója rendkívül elégedett vagyok Horváth Zsolt igazgató munkájával, aki ilyen rövid idő alatt ilyen magasrangú művészt tudott a zenekar élére állítani. Megtiszteltetés a város számára, hogy Peskó Zoltán kar-mester a pécsi zenekar szakmai vezetését vállalta el.” – fogalmazott a polgármester.

Peskó Zoltán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát, legelső szárnypróbálgatásait maga Kodály Zoltán és Illyés Gyula érdeklődése kísérte. 1964-ben elhagyta Magyarországot, tanulmányait Olaszországban és Svájcban folytatta, ahol a legnevesebb művé-szektől tanulhatott. A magyar fiatalember, felkészültségével, szorgalmával, megnyerő egyéniségé-vel kivívta Európa legjobb zenekarainak és dalszínházainak az elismerését. Viszonylag rövid idő alatt az egyik legkeresettebb karmester lett.

Nemzetközi karrierje lenyűgöző: világszerte 18 országban összesen 64 szimfonikus zenekart ve-zényelt, az európai országok vezető zenekarainak mindegyikét (Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikusok, Londoni Filharmonikusok, Müncheni-, Stuttgarti-, Frankfurti Szimfonikusok, a Francia Rádió Zenekarát, az amszterdami Concertgebouw zenekarát, a Leningrádi, Monte-Carloi, Stockholmi Filharmonikusokat, stb.), de a New York-i Filharmonikusokat is. Operakarmesterként 12 ország összesen 85 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

A Pannon Filharmonikusok zenekar úgy érzi, hogy Peskó Zoltán szerepvállalásával a pécsi együt-tes asztalához is „odaült az angyal”. A Pannon Filharmonikusok 7 éves építkező munkáját Peskó Zoltán szakmai felkészültségével és nemzetközi kapcsolatrendszerével erősíti.

Peskó Zoltán a pécsi zenekar munkáját és céljait megismerve úgy gondolja, hogy a kiváló zenekar vezetésével, és további fejlesztésével a Pécsett épülő új hangversenyterem művészeti bevezetése méltó és érdekes feladat a legkiemelkedőbb nemzetközi zenei színpadokon már bizonyított kar-mesternek. „A zenekarok esetében nem beszélhetünk vidéki vagy nem vidéki zenekarokról. A


zene minőségi előadása a fontos. Pécset európai városként ismertem meg, a Pannon Filharmoni-kusok európai színvonalú zenekar, ahova érdemes hazajönni.” – tette hozzá a karmester. Tervei között szerepel Beethoven összes szimfóniájának előadása, több kortárs mű ősbemutatója, és a hangversenyterem egyedi művészeti koncepciójának kidolgozása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva