Hírek

2009.10.01. 15:02

A román kormánykoalíció szétesése betett az árfolyamnak

Közel egy százalékkal gyengült a lej árfolyama az euróhoz képest a román kormánykoalíció felbomlása miatt. A lej annak ellenére veszített pozíciójából, hogy fennáll a lehetősége a román központi bank beavatkozásának a lej védelmében.

mti

A román szociáldemokrata miniszterek csütörtökön bejelentették, hogy kivonulnak a kormányból, miután Traian Basescu államfő nem sokkal előtte aláírta a Dan Nica belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes menesztéséről szóló elnöki rendeletet.

A román bankközi devizapiacon – délben – az euró 4,2635 lejre erősödött a szociáldemokraták bejelentését megelőző 4,24 lejről. Helyi kereskedők a lej további gyengülésétől tartanak, hacsak a központi bank nem avatkozik be a lej védelmében.

A Moody''s Investors Service nemzetközi hitelminősítő azonnal reagált a bukaresti fejleményekre. Arra figyelmeztetett, hogy veszélybe kerülhet Románia jelenlegi besorolása, ha az ország nem hajtja végre a nemzetközi hitelfolyósítók által megkövetelt költségvetési reformokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva