Hírek

2009.10.12. 10:21

A szerb államfő ígéri a vajdasági autonómia megoldását

A vajdasági autonómia kérdését is meg fogjuk oldani, jelenleg is tart a parlamenti vita arról, hogy milyen jogkörök kerülnek át a tartományhoz – jelentette ki Boris Tadics szerb államfő.

MTI

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában fogadja Boris Tadic szerb köztársasági elnököt, aki vasárnap érkezett hivatalos látogatásra Magyarországra. A két államfő megbeszélése után mindketten nyilatkoznak a sajtónak, majd a szerb köztársasági elnök a parlamentben találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel. 

Magyar barátaim a nemzeti kisebbségi tanácsok felállítását kérték tőlünk – mondta a szerb államfő. Hozzátette azt is, nagyon büszke, hogy ez a törvény meg is született, s ezzel minden jogot megkapnak a szerbiai kisebbségek.

Arra a felvetésre, hogy a kormánykoalíciót támogató vajdasági magyarok elsősorban a tartományi autonómia hatályba lépésének elmaradása miatt csalódtak kormányában, Tadics azt felelte: „a vajdasági autonómia kérdését is meg fogjuk oldani, jelenleg is tart a parlamenti vita arról, hogy milyen jogkörök kerülnek át a tartományhoz. A folyamatot látva az elkövetkező hónapokban ez a kérdés meg fog oldódni”.

A szerb államfő a Népszabadságnak elmondta, hogy mindent megtesz azokért a szerbekért, akik nem az ország területén laknak. „Ez azonban nem jelenti, hogy destabilizálni fogom a szerb kisebbséggel rendelkező szomszédos országokat. Az ott élő szerbeknek az adott állam hű polgárainak kell lenniük. Mi pedig odafigyelünk, hogy kisebbségi jogaikat megkapják” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva