Hírek

2009.10.28. 13:53

Berlusconi magából kikelve szidta a kommunistákat

A betegeskedő olasz kormányfő szerint "rágalmazás és hazugságok fesztiválja" zajlik körülötte

mti

Silvio Berlusconi szerint kommunista ügyészek és bírák vezénylik ellene azt az igazságügyi eljárást, amelynek végső soron az a célja, hogy tönkre tegyék őt.

Az olasz kormányfő kedden éjszaka dühödt hangon kelt ki otthonából telefonon nyilatkozva egy televíziós műsornak a szerinte az őt üldöző kommunista jogászok hadjárata ellen, amelyet Itália valós abnormitásának nevezett.

Az egyes politikai források szerint skarlátban szenvedő kormányfő néhány órával azt követően szitkozódott betegágyából, hogy a milánói bíróság fellebbviteli tárgyalásán jóváhagyta a David Mills brit ügyvédre alsóbb fokon kiszabott négy és fél év börtönbüntetést. A másodfokú hatóság bizonyítottnak látta, hogy Mills 600 ezer dollár kenőpénz fejében két perben is hamisan tanúskodott Berlusconi mellett. A kormányfő szerint "rágalmazás és hazugságok fesztiválja" zajlik körülötte, és mindez az adófizetők pénzén. 

Berlusconi kellemetlen helyzetbe kerülhet a közeljövőben annak nyomán, hogy a hónap elején az olasz alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és érvénytelenítette az úgynevezett Alfano-törvényt. E jogszabály mindeddig akadályozta peres eljárások indítását a négy legmagasabb közjogi méltóság - az államfő, a miniszterelnök, a szenátus és a képviselőház elnöke - ellen. Az Angelino Alfano igazságügyi miniszter kezdeményezésére tavaly nyáron elfogadott törvényben rögzített mentelmi jogot azonban valójában Berlusconira "szabták" - vélik megfigyelők. 

A kormányfőnek médiabirodalma, a Mediaset filmforgalmazási jogainak vásárlása során történt pénzügyi bűncselekmények ügyében november 16-án meg kell jelennie a bíróság előtt. Elemzők szerint Berlusconi kedd éjszakai kirohanásával ízelítőt adott abból, miként fog védekezni a korrupciós ügyeit firtató igazságügyi eljárás során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva