Hírek

2009.10.30. 10:33

Biotechnológiában elsők vagyunk a régióban

Magyarországon a legfejlettebb a biotechnológia a régióban - derül ki az Európai Biotechnológiai Szövetség (EuropaBio) és egy svájci elemző cég (Venture Valuation) ősszel megjelent kutatásából. A tanulmány az Európai Unió 12 új tagország, valamint Törökország és Horvátország biotech iparát vette górcső alá.

Világgazdaság Online

A beszámoló 14 ország 260 biotech cégét mutatja be, és minden egyes nemzeti helyzetre nézve felvázolta a lehetőségeket és a kihívásokat. A tanulmány szerint a régióból kiemelkedik Magyarország, ahol már több mint ezer embert foglalkoztat a biotech szektor 77 vállalata. A hazai cégek látványosan a kutatás-fejlesztésre helyezik a hangsúlyt: az alkalmazottak 40 százaléka dolgozik ezen a területen, ötmillió eurós forgalmuknak pedig 60 százalékát költik el erre.

Az elemzés készítői megállapították, hogy Magyarországon, Lengyelországon, Észtországban és Csehországban található a legtöbb biotech cég. A régióban több mint tízezren foglalkoznak biotechnológiával, közülük több mint 1900-an a kutatás-fejlesztéssel. Az itt jelen lévő cégek forgalma 2008-ban meghaladta a 345 millió eurót, amelyből 19 milliót költöttek kutatás-fejlesztésre.

A 14 ország biotech cégeinek többsége általános kutatással és gyártással, illetve diagnosztikai és analitikai szolgáltatásokkal foglalkozik, de az utóbbi időben aktívan fejlődik a bioinformatika is.

A magyar biotechnológia igen dinamikusan fejlődött az elmúlt évtizedben. Magyarország éves 3,6 millió eurós becsült forgalmával és több mint 1,3 millió euró értékű gyógyszer- és egészségügyi felszerelés-exportjával Kelet-Európa legfejlettebb gyógyszeripari piacának számít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva