Hírek

2009.10.22. 12:47

Célkeresztben a cégautóadó

Ahogy arra számítani lehetett, az adóhatóság az idén már ellenőrzi a 2009. február 1-jével bevezetett cégautóadó befizetését.

Világgazdaság Online - Kiss Roland

Adótanácsadók a Világgazdaság Online kérdésére kifejtették: ezekben a hónapokban a vizsgálatok szaporodására lehet számítani, mégpedig két okból. Egyfelől gyakori jelenség, hogy egy-egy vállalkozás dolgozói a vállalati gépkocsikat veszik igénybe nyaralásuk lebonyolítására, utóbb azonban igyekeznek céges utazásnak maszkírozni az így megtett kilométereket. Másfelől pedig az új adónemből remélt bevételek komoly elmaradásban vannak: a teljesítési arány az éves előirányzat alig 40 százalékát éri el.

Ami az ellenőrzéseket illeti: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) előzetes közlése szerint az idén valamennyi, már folyamatban lévő vagy újonnan kezdeményezett átfogó ellenőrzés során górcső alá veszik a cégautóadó bevallását és megfizetését is. Ezen túl azonban az adóhatóság egy-egy települési önkormányzat jelzésére is vizsgálatot indíthat ezen a téren, ám a kiválasztás egy, az APEH-nél működő adatbázis segítségével is megtörténhet.

Ismeretes, hogy a revizorok kézhez kapják a gépjárművek nyilvántartását a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Az innen származó adatokat azután összevetik a cégautókra vonatkozó bevallásokkal, és ha valami gyanúsat tapasztalnak, azonnal vizsgálatot kezdeményeznek. Mindezek mellett pedig az adóhatóság végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy az adóhivatal bekérheti a tárgyi eszközökre vonatkozó nyilvántartásokat az adózóktól, így azonnal kiderül, hogy a cégnek van-e a tulajdonában személygépkocsi. Márpedig ha az ezután fizetendő adó nem szerepel a negyedévente esedékes bevallásban és a közteher befizetését sem tudja igazolni az adózó, az adóhiányon túl a vállalkozásra késedelmi pótlékot és bírságot is kirónak.

A kormány 2009-re 27 milliárd forintos bevételt remélt az új adónemből, szeptember végéig azonban ebből csupán 11,2 milliárd forint folyt be (szeptember hónapban alig több mint fél milliárd forint). Egyelőre tehát igencsak kétséges, hogy a tervezett bevétel megérkezik-e az állami büdzsébe.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva