Hírek

2009.10.01. 15:00

Cipőt vágtak az IMF-vezérhez

Megdobta cipővel Dominique Strauss-Kahnt, az IMF vezérigazgatóját és megpróbált felkapaszkodni a pulpitusra egy tüntető egy isztambuli rendezvényen csütörtök délelőtt.

mno

A fehér sportcipő célt tévesztett, így Strauss-Kahn ép bőrrel úszta meg az incidenst – írja a Bloomberg.

Az IMF-ellenes jelszavakat skandáló tüntetőt végül a biztonságiak fogták le és merő egyszerűséggel kidobták az előadás helyszínéül szolgáló Bilgi Egyetemről. Az IMF-vezér nemzetközi gazdaságról szóló előadását viszont nem folytathatta békében, mivel egy másik IMF-ellenes diákcsoport is skandálni kezdett. A tiltakozókat a cipődobálóval együtt őrizetbe vette a rendőrség.

A cipődobálás az arab kultúrkörben az egyik legsúlyosabb sértésnek számít. Tavaly decemberben egy iraki újságírót ítéltek börtönbüntetésre, amiért egy sajtótájékoztatón cipőkkel dobálta meg George W. Bush akkori amerikai elnököt Bagdadban. Az újságírót a múlt hónapban helyezték szabadlábra. Strauss-Kahn az IMF jövő héten tartandó éves ülése miatt tartózkodik Isztambulban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva