Hírek

2009.10.28. 09:32

Egyre nehezebb állást találni friss diplomával

Pályakezdőként a korábbinál is nehezebb betörni a munkaerő-piacra. A ma kezdődő őszi állásbörzén a múlt évhez képest harminc százalékkal csökkent a kiállító cégek száma. A legkeresettebbek a villamosmérnökök, őket követik az informatikusok és a gépészmérnökök.

MR1 - Kossuth Rádió

Ma kezdődik az őszi állásbörze a Műegyetemen; 100 cég és 1.200 állásajánlat várja az érdeklődőket. A börzén is igencsak érezhető a válság hatása, a tapasztalatok szerint sokan racionalizálták a működésüket, sok cégnél van létszámstop, és a jelek szerint pályakezdőket most amúgy sem szeretnek alkalmazni. Előfordul, hogy pályakezdőknek meghirdetett állásoknál is az szerepel, hogy egy-két éves munkatapasztalat előnyt jelent - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A felmérések szerint az idén többen jelentkeznek kevesebb munkahelyre. A Pannonjob munkaerő-közvetítő cég feleannyi állásajánlattal érkezik, mint tavaly – mondta Molnár Attila ügyvezető igazgató-helyettes. Mint mondta, pályakezdőként már a korábbinál is nehezebb betörni a munkaerő-piacra, mert erős a konkurencia, hiszen a válság miatt sok olyan ember is elvesztette az állását, akinek már van néhány év tapasztalata.

A tíz éve állandó kiállítónak számító Siemens most először konkrét állásajánlat nélkül érkezik a börzére. Mint Farkas Szilvia kommunikációs igazgató magyarázta, arra törekednek, hogy megtartsák a saját munkavállalóikat, akár belső átcsoportosításokkal, így az idei állásbörze szerepe „a kapcsolattartás, ismerkedés, és a fél-, háromnegyed éven belül talán várható lehetőségekre való felkészülés lesz”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva