Hírek

2009.10.22. 13:27

Elfogytak a párnába rejtett pénzek, visszahúz az áfaemelés

A Központi Statisztikai Hivatal mai napon közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi értékesítés visszaesése 2009 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest 8,5 százalék volt. Ez a mérték 2009-ben, januártól figyelve az egyes hónapokat, a legnagyobb visszaesést mutatja (változatlan áron számítva), ami az élelmiszereknél 7 százalék, a ruházatnál 4 százalék, a tartós cikkeknél (bútor, háztartási felszerelés) 17 százalék volt. A jármű- és alkatrész értékesítés a fele volt az előző év augusztusinak.

Világgazdaság Online

Az augusztusi 638 milliárd forintos kiskereskedelmi értékesítés a júliusinál (645 milliárd forint) is kisebb. Egyébként pontosan három évvel ezelőtt, 2006 augusztusában volt ekkora bevétele a kereskedőknek ebben a hónapban. Iparcikkekre öt évvel ezelőtt, 2004 augusztusában költöttek annyit a vásárlók, mint 2009. nyolcadik hónapjában - jelenti a KSH.

A most nyilvánosságra hozott adat rosszabb a várakozásoknál. A kiskereskedelem az év első hónapjaiban kevésbé érezte meg a válságot, mostanra azonban a teljes fogyasztás csökkenése mellett átrendeződésre került sor. A lakosság egyrészt egyes költéseket lecserélt másokra, például könyvet vett színházjegy helyett, másrészt mostanra elfogytak a "párnába rejtett" tartalékok is – mondta lapunkban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva