Hírek

2009.10.12. 10:01

Estek a mezőgazdasági termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 augusztusában 11,8 százalékkal csökkent, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 16,4, az élő állatok és állati termékeké 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

MTI Eco

Az idén január-augusztusban az agrártermékek termelőiár-szintje 19,9 százalékkal esett vissza, ami a növényi termékek árszínvonalának 28,1 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,6 százalékos csökkenéséből adódott.

Az idén január-júliusban az agrártermékek termelőiár-szintje 21,2 százalékkal csökkent, ami a növényi termékek árszínvonalának 29,7 százalékos, valamint az élőállatok és állati termékek árainak 3,6 százalékos csökkenéséből adódott.

Az agrártermékek termelőiár-szintje júliusban 14,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 21,4, az élő állatok és állati termékeké 3 százalékkal esett vissza.

Tavaly az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest 17,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, az emelkedés a növényi termékek árszínvonalának 16,7 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 18,2 százalékos emelkedéséből adódott.

Az idén augusztusában a gabonafélék termelői ára a 2008. augusztusinál 18,4 százalékkal volt alacsonyabb. Az olajnövények termelői ára 38,6 százalékkal esett vissza. A tavaly augusztusihoz képest a káposztarepce ára 31, a napraforgóé 44,1 százalékkal csökkent. A burgonya termelői ára 7,3 százalékkal nőtt, a zöldségféléké 0,3 százalékkal mérséklődött. Az időszak jelentősebb súlyú termékei közül a zöldpaprika ára 18,8, a paradicsomé 17,8 százalékkal csökkent; ezzel szemben a görögdinnye ára 27,8, az uborkáé 18,8 százalékkal emelkedett augusztusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva