Hírek

2009.10.30. 10:22

Ezrek megélhetése kerülhet veszélybe a GE bezárás miatt

Átszervezi hazai tevékenységét a General Electric. A társaságnál működő egyik szakszervezet szerint ez nem csak a cég alkalmazottait érinti súlyosan, aggódhatnak a beszállítók is. Egyes számítások szerint az átszervezés miatt a beszállítói körben hat-hét- ezer ember állása kerülhet veszélybe – írja a Népszabadság.

Népszabadság

General Electric (GE) egyebek mellett a hagyományos izzólámpák megszüntetésére hivatkozva szerdán bejelentette, hogy 2698 dolgozót bocsát el magyarországi gyáraiból, s bezárja váci üzemét, valamint egyik nagykanizsai részlegét. Mindez a GE-vel beszállítóként, szolgáltatóként együttműködő cégeket is súlyosan érintheti. Arról azonban ellentmondóak a vélemények, hogy milyen mértékben.

Kalocsai Kinga, a GE kommunikációs igazgatója érdeklődésünkre mindössze azt mondta: egyelőre nem időszerű ez a kérdés, ráadásul a hagyományos izzók előállítása során minimális a beszállítói létszám, az utóbbi években "egyre több feladatot oldottak meg házon belül".

Másként vélekedik viszont Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének titkára, aki a Népszabadságnak úgy fogalmazott: a csomagolóanyag-beszállítástól kezdve a karbantartáson, területőrzésen át a szállítmányozásig jelentős számú külsős cég működik együtt a GE-vel, s ezek a társaságok most aggódhatnak megrendeléseikért. Példaként azt említette: ha majd nem gyártanak hagyományos izzót a nagykanizsai gyárban, akkor ott a későbbiekben nyilvánvalóan kevesebb - eddig külső beszállítótól, szolgáltatótól rendelt - csomagolóanyagra, címkére, áruszállító teherautóra lesz szükség.

Mint mondta, számításaik szerint az országban 25-30 ezer ember dolgozik olyan cégnél, amely kisebb-nagyobb mértékben, de a GE megrendeléseitől függ, s előbb-utóbb ezekhez a társaságokhoz is elérnek a szerdán bejelentett átszervezések hatásai. A szakszervezeti titkár úgy véli: ahogy a GE érintett üzletágaiban, úgy a beszállítói körben is 25-30 százalékos leépítésekre lehet számítani hosszú távon.

A szakszervezet álláspontja miatt több olyan céget is megkerestünk, amely beszállítóként, szolgáltatóként üzleti kapcsolatban áll a GE-vel, ám az érintettek többsége elhárította érdeklődésünket, azt pedig mindenütt megtiltották, hogy vállalkozásuk nevét nyilvánosságra hozzuk. Egy cégvezető - névtelenséget kérve - mindezt azzal magyarázta: szigorú szerződés köti őket, ráadásul valóban van félnivalójuk a tervezett átszervezések miatt, s a "kibeszélés" csak rontana helyzetükön.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva