Hírek

2009.10.06. 16:20

Kivonultak a szocialista képviselők Morvai Krisztina felszólalásakor

Elhagyták a parlamenti üléstermet a költségvetés vitájában résztvevő szocialista képviselők Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének felszólalásakor.

BAMA

A fideszes, a KDNP-s, a szabad demokrata, valamint a független képviselők az ülésteremben maradtak. Morvai a vitában azt mondta: a pénz és a profit szempontjai helyett az emberek méltó életét biztosító szempontokra kell építeni az új nemzetstratégiát, és a költségvetést. A  költségvetés két legnagyobb bajának azt nevezte, hogy azt "azok csinálták, akik az országot tönkretették", illetve, hogy azt akarják folytatni, amit eddig tettek vagyis a "hasznot privatizálni", a "költségeket és a kárt pedig az adófizetőkre áthárítani".

A több mint egy tucatnyi szocialista képviselő visszatért a parlamenti patkóba, amikor Morvai Krisztina befejezte beszédét, végighallgatták Bokros Lajos EP-képviselőt, majd amikor ismét egy jobbikos képviselő, Szegedi Csanád emelkedett szólásra, ismét kivonultak a teremből.
 
Az MSZP-frakció időkeretének terhére csak Kuncze Gábor (SZDSZ) reagált a jobbikos hozzászólásokra, Szegedi Csanád kijelentését tartalmilag újfasiszta alapvetésnek minősítette. Elmondta, szeretné, ha nem maradna nyom nélkül az a kifejezés és stílus, amit megengedett magának. Szegedi Csanád egyebek között azt kérdezte: ki írta ezt a költségvetést Ján Slota vagy Simon Perez?
 
Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: azért vonultak ki Morvai Krisztina és Szegedi Csanád felszólalásakor, mert a házszabály szerint ugyan felszólhatnak a magyar parlamentben, de ez a hozzászólás nem a költségvetésről szólt, hanem uszító jellegű, propagandisztikus beszéd volt. Ehhez nincs semmi közünk, ehhez nem kívánunk asszisztálni - hangsúlyozta a kormánypárti politikus.
 
Morvai Krisztina felszólalásában egyebek között azt mondta: radikális, gyökeres változásra van szükség, "el kell kergetni a hatalomból, és felelősségre kell vonni az ország kifosztóit, gyarmati sorba taszítóit".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva