Hírek

2009.10.22. 13:32

Kopits: Az adófizetőknek tudniuk kell, hogy áll az államkassza!

Az egymást követő kormányok általában csak a ciklus végén számolnak el a költségvetés állapotával, holott az állampolgárnak közben is tudnia kellene, hogy mi a helyzet az államkasszával

InfoRádió

Az állami vállalatok esetében a költségvetés csak a hozammal számol, a veszteségeket az egyes kormányok csak később ismerik el - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke.

Kopits György hozzátette: a kormányok akkor ismerik el a veszteségeket, amikor hatalomra kerülnek, ez azonban olyan, mint amikor a belgyógyász az évenkénti ellenőrzéskor csak minden negyedik évben végez EKG vizsgálatot, holott azt rendszeresen kellene. Az adófizetőknek tudniuk kéne, hogy áll az államkassza - hangoztatta az elnök.

Kopits György szerint a költségvetés tervezésekor a politikában is fellelhető az a viselkedés, ami a mindennapokban az embereknél: hajlamosak vagyunk a drágább dolgot rendelni az étteremben, ha tudjuk, nem csak mi fizetjük a számlát.

Ha csak homár és csirke van a menün, és mindenki a saját számláját fizeti a vacsora végén, akkor szinte biztos, hogy a csirkét rendeljük. Magyarországon a költségvetés kérdésében a tendencia a homár és a deficit felé mutatott - fogalmazott az elnök, aki szerint az eddigi koalíciós kormányokra nem volt annyira jellemző a költségvetési fegyelem, ami tovább gyűrűzött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva