Hírek

2009.10.15. 16:52

Kovács László: Fontolóra venném a miniszterelnöki jelölést

Kovács László Európai Uniós biztos a Világgazdaság Online-nak adott telefon-interjújában elmondta: az MSZP vezetése egyszer sem kérte, hogy számoljon be az Európai Bizottságban végzett munkájáról.

Világgazdaság Online

Az uniós adóügyi biztos posztját gyakran jellemzik "vérszegényként", hogyan vélekedik erről?

"Magyarországon általánosan elterjedt az a téves nézet, hogy az Európai Uniónak nincs adópolitikája, vagy ha van, akkor annak nincs jelentősége. Igaz, hogy a személyi jövedelemadó, vagy a társasági adó nem tartozik az Unió hatáskörébe,  - bár az utóbbira közvetett eszközökkel az EU nagy hatást gyakorol - ám például az ÁFA, vagy a jövedéki adót Brüsszel nagyon szigorúan szabályozza.

Az uniós adópolitika többek között hatékonyan segíti a tagállamok versenyképességét, a munkahelyek és az éghajlat védelmét. Például azzal, hogy az év elején sikerült elfogadtatni a pénzügyminiszterekkel a kedvezményes ÁFA-kulcs kiterjesztését a nagy élőmunkaigényű szolgáltatásokra, kis- és középvállalkozások ezreit mentettük meg a csődtől és ezzel munkahelyek tízezreit óvtuk meg.

Hogyan értékeli biztosként végzett munkáját?

Múlt hét kedden hallgatott meg az Európai Parlament biztosokkal szembeni szigorúságáról híres pénzügyi és gazdasági bizottsága. A tagok pártállástól függetlenül elismeréssel nyilatkoztak a beszámolómról és méltatták az elmúlt öt évben végzett munkámat. Ez önmagáért beszél.

Ennek fényében hogyan értékeli, hogy az MSZP vezetés negyedik helyre rangsorolta Magyarország új uniós biztosának jelöltjei között.

Amióta biztos vagyok, az MSZP vezetése, vagy a párt parlamenti frakciója egyszer sem kért beszámolót a tevékenységemről. Valószínűleg az elnökség - részben emiatt - kevéssé ismeri a munkámat.

Ha Bajnai Gordon mást jelöl a biztosi posztra és Ön visszatér, milyen szerepet vállalna a szocialista pártban?

Ha hazatérek, nagyon szívesen vállalok szerepet a pártban, amelynek hat éven keresztül elnöke voltam, ám a számomra kiszabott konkrét feladatról a pártnak kell döntenie. Mindenképpen olyan szerepre vállalkoznák, hogy nagy befolyást gyakorolhassak a Szocialista párt választási eredményeire és akár a közvéleménykutatásoknál jobb eredményhez segítsem a pártot.

A miniszterelnök-jelöltséget is vállalná?

Nagyon komolyan fontolóra venném.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva