Hírek

2009.10.30. 17:58

„Magyarország szégyenei vagyunk”

„Magyarország szégyenei vagyunk” - mondta az olaszliszkai gyilkosság tárgyalásán az utolsó szó jogán J. Gusztáv hetedrendű vádlott a Debreceni Ítélőtáblán.

Forrás: MTI

A vádlott arra kérte Helmeczy Lászlót, a sértett jogi képviselőjét, hogy tolmácsolja részvétüket Szögi László családjának, s bocsánatot kért tőlük és "egész Magyarországtól". A fiatalkorú negyedrendű vádlott már az előző tárgyalási napon bocsánatot kért tettükért, a többi vádlott azonban ezt nem tette meg. Az ügyben november 13-án hirdet ítéletet a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla - közölte Balla Lajos tanácsvezető bíró.

A védők és a vádlottak felmentésüket, illetve a büntetési tétel enyhítését kérték, míg az ügyész és a sértett jogi képviselője a felnőtt korú vádlottak esetében az elsőfokú ítélet súlyosbítását, négy esetben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A sértett jogi képviselője bejelentette: feljelentést tesz a vádlottak ellen hatósági eljárás akadályoztatása miatt. Helmeczy László, a a Debreceni Ítélőtábla előtt elmondott perbeszédében lincselésnek minősítette a gyilkosságot. Hangsúlyozta: az elkövetés módját tekintve a magyar büntetőjog történetében példátlan, ami Olaszliszkán történt. "Ami ott történt, az fizikai és lelki kegyetlenség" - tette hozzá.

Az ügyvéd csaknem egy órás perbeszédében utalt arra, hogy Szögi Lajos nem ütötte el a gyereket, aki miatt a konfliktus kirobbant. Közölte, hogy az ügynek több elkövetője, felbujtója és bűnsegédje még nem került bíróság elé, de tettük nem évül el. Helmeczy László utalt az elkövetés különösen kegyetlen módjára is, megjegyezve: egyetlen jóérzésű ember nem volt, aki próbálta volna megakadályozni a történteket.

Helmeczy László csatlakozott a fellebbviteli főügyész csütörtöki perbeszédében elhangzott indítványához, amelyben a vád képviselője a felnőtt korú vádlottak esetében a büntetés súlyosbítását indítványozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva