Hírek

2009.10.13. 12:07

Megnevezték az alternatív Nobel-díj kitüntetettjeit

A légkör védelméért, az atomfegyvermentes világért és a szegénység okozta betegségek ellen küzdő személyek kapják idén az alternatív Nobel-díjat.

MTI

A stockholmi The Right Livelihood Award alapítvány keddi bejelentése értelmében a tiszteletbeli díjat David Suzuki kanadai zoológus-újságíró nyerte el. A 73 éves szakember húsz éve végez felvilágosító munkát a földi légkör melegedésének veszélyeiről. Ő a szerkesztője a Kanadában rendkívül népszerű The Nature of Things (A dolgok természete) című magazinnak.

Két, egyenként ötvenezer euróval járó díj Afrikába került. Az egyiket René Ngongo biológus kapja, aki a kongói esőerdők megmentéséért kifejtett tevékenységével érdemelte ki a díjat. Catherine Hamlin orvos ötven éve dolgozik Etiópiában, ahol szülési sipolyok ellen kezeli női pácienseit.

Ezáltal „mélyszegénységben élő afrikai nők ezreinek adta vissza az egészségét, reményét és méltóságát” – olvasható a döntés indoklásában. Alyn Ware új-zélandi aktivistát pedig az atomfegyvermentes világ érdekében végzett tevékenységéért tüntette ki alternatív Nobel-díjjal a stockholmi alapítvány.

A kitüntetést Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő alapította 1980-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva