Hírek

2009.10.19. 09:41

Megölték a cafetériát?

Miközben a vállalatok évről évre egyre szívesebben alkalmazták a béren kívüli juttatásokat, azok közül is a legelterjedtebben azokat, amelyek adó- és járulékkedvezményt élveztek, jövőre némileg megváltozik a kép. Ugyanis egy sor úgynevezett cafeteriajuttatás esetében megszűnik a teljes kedvezmény, s eltérő mértékű adó- és járulékfizetési vonzatuk lesz.

Világgazdaság

Jövőre éppen ezért mindenképpen várhatók változások e téren. S hogy mire lehet számítani? Több kutatás is készült erről, legutóbb (az elmúlt héten) a DGS Global Research igyekezett felmérni a jövő évi béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos vállalati politikát.

Kiderült, hogy még most, a feltételek nehezebbé válása – a juttatás drágulása – idején is van olyan cég, amely bővíteni szándékozik e juttatásokat, sőt olyan is, amely csak most tervezi bevezetni. Persze van, ahol csökkenés, illetve szinten tartás várható.

A kutatást végzők azonban rámutatnak: a cégvezetők körében a jövő évi béren kívüli juttatások nagyságának tervezésekor bizonytalanság tapasztalható. Ugyanis még mindig meglehetősen bizonytalannak tartják a változásokat.

A béren kívüli juttatások adó- és járulékmentességének megszűnése igen érzékenyen érinti azokat a vállalkozásokat, amelyek jelentős forrásokat szántak a cafeteria-rendszerük kidolgozására és működtetésére. A munkavállalók pedig többségében megkedvelték ezeket a juttatásokat, s a családi költségvetés tervezésekor számolnak már velük.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva