Hírek

2009.10.07. 11:26

Mekkora béremelésre számíthat jövőre?

A Hewitt Associates felmérése szerint a gazdasági helyzetre való tekintettel a fizetésemeléseket - iparágtól függetlenül - drasztikusan visszafogták a vállalatok. A fizetésemelési keretek 2009-es kutatása Európa 40 országában vizsgálta a javadalmazási keretek változását.

Világgazdaság Online

A nemzetközi, emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates szerint az egy éve húzódó gazdasági helyzetre való tekintettel a vállalatok szinte kivétel nélkül felülvizsgálták a javadalmazási stratégiájukat. A Hewitt által készített elemzés (2009 Salary Increase Survey) azt vizsgálja, hogy a kívánatos költséghatékonyság jegyében milyen mértékben fogták vissza a vállalatok fizetésemelési keretüket, ügyelve arra, hogy úgy feleljenek meg a tulajdonosi elvárásoknak, hogy közben a tehetséges munkavállalókat is képesek megtartani.

A felmérés rávilágított, hogy Európában mindenhol drasztikusabb költségcsökkentést valósítottak meg a tervezettnél, mely nem hagyta érintetlenül a fizetésemelési keret felhasználását sem. Nem ritka ugyanis a gyakorlat, hogy 2009-ben egyáltalán nem történt fizetésemelés, míg egyes vállalatok gyakorlatában a differenciált fizetésemelés célja a kulcsmunkatársak megtartása volt. Ugyanakkor érdekes a felmérést kitöltő HR vezetők optimistább hozzáállása a 2010-es évre vonatkozóan, ugyanis a 2009-ben megvalósult fizetésemelési százalékhoz képest akár 2-3 százalékkal is nagyobb fizetésemelést terveznek a büdzsébe.

A Hewitt felmérése szerint Magyarországon az összes munkavállaló tervezett béremelése 2009-re 6,7 százalék volt, míg a megvalósult emelés alig érte el a 3 százalékot. Ehhez képest a 2010-re tervezett béremelés már jóval optimistább, 5 százalék. 

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva