Hírek

2009.10.29. 12:02

Mikola: Nem sikerült megfogni a potyautasokat

Az egészségügy működésének fenntarthatóságáról beszélt a Világgazdaság egészségügyi szakkonferenciáján Mikola István volt egészségügyi miniszter. Állítja: gyökeresen megváltoztatott, átlátható finanszírozásra van szükség.

Világgazdaság Online

Kimaradtunk a piacgazdasági átmenetből, kiszolgáltan vergődünk a jelenlegi helyzetben – mondta a volt egészségügyi miniszter. Mikola István kiemelte: máig nem tudjuk mennyien, mekkora járulékot fizetnek az egészségügyi kasszába, az APEH, és Pénzügyminisztérium nem ad ki adatot a járulékot nem fizetőkről, még a Parlament szakbizottságának sem. Hiába volt „a potyautasokat megfogtuk szlogen”, a legnagyobb állami vállalatok járulékait nem tudják ellenőrizni, nincsenek megfogva az egészségügyi járulékot nem fizetők.

A humán rendszereknek a konszolidációja nem történt meg, máig nem megoldott örökségünket kellene konszolidációval rendbe tenni – vélekedett Mikola. Hozzátette: amit ma tenni kellene a politikai hadakozáson túl, alapvető közös nevezők kellenének a nagy kérdésekben.

Egyértelműnek látszik az elképzelés, meg kell állapítani a magyarok pontos egészségügyi  szükségletét. Ehhez az kell, hogy folyamatosan vizsgálni kell, mi az egészségügy lehetősége, mekkora pénz kellene a rendbetételhez, és mekkora áll ehhez rendelkezésre. Ehhez kell mérni a kapacitásokat, a központi forrásokat népegészségügyi bázisokon keresztül kell elosztani. Így optimális egészségügyi hozadék képződik.

A mostani teljesítményelvű finanszírozás nem folytatható tovább. Messze elszakadt már a díjtétel a valóságtól, új költséganalízissel kell megalapozni az egészségügyi rendszert. A teljesítmény elv rendszerébe a volumenkorlát nem fér bele. Bázisfinanszírozásra kell áttérni a kiszámíthatóság miatt. Mikola szerint a kórházigazgatók jelenleg nem tudnak tervezni.  A finanszírozás szektorának semlegessége kizárt, meg kell teremteni a megerősített, új, tiszta működési egészségbiztosítási pénztárat. Soha nem látott európai források állnak ehhez rendelkezésre – vélte Mikola.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva