Hírek

2009.10.16. 13:29

Minimális előrelépés a bértárgyalásokon

Az álláspontok ugyan közeledtek, konkrét számok azonban még mindig nem hangzottak el az OÉT pénteki ülésén

Világgazdaság Online

A munkáltatók hajlandóak a jelenlegi 71 500 forintos minimálbért jövőre megemelni, a munkavállalók pedig engednek a korábbi, 80 ezer forintos ajánlásukból – foglalta össze a bértárgyalások legújabb fejleményét Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

Továbbra sincs egyetértés azonban a jövő évi bérajánlás, valamint a garantált bérminimum tekintetében. Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője ugyanis kijelentette, hogy míg a bérajánlásról nincs az oldalnak egységes álláspontja, addig a garantált bérminimum intézményének fennmaradására csak akkor van lehetőség, ha annak mértéke jövőre nem változik.

Szintén a pénteki OÉT ülés eredménye, hogy a kormány hajlandó könnyítéseket tenni a gazdasági vállalkozások számára a foglalkoztatási támogatásokhoz kötött feltételek teljesítésében. Varjú László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárának elmondása szerint a Regionális Fejlesztési Tanácsok az eddigi 16 helyett 24 hónapra adhatnak moratóriumot a foglalkoztatási támogatásokhoz kötött feltételek teljesítésére, bár a munkaadói oldal 36 hónapot kért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva