Hírek

2009.10.08. 10:16

Most érdemes balatoni házat venni!

A balatoni ingatlanpiacon 2006 óta szinte töretlen az érdeklődés. A gazdasági környezet a vásárlási célokat és a vevők összetételét változtatta meg, illetve szélesedett a kínálat, de a kereslet visszaesése elenyésző az Otthon Centrum tapasztalatai szerint.

OC - Világgazdaság Online

Szintén pár éves tendencia, hogy az érdeklődés nem csak a nyárra korlátozódik, hiszen az ingatlanvásárlásra több okból is a turisztikai szezon lezárulását követő időszak alkalmas. Az eladók nagyobb engedményekre hajlandóak és a vevők között is több a megfontolt, komoly vételi szándékkal rendelkező. A balatoni ingatlant vásárlók nagy része a fővárosból, illetve más nagy városokból érkezik. Külföldi vevők között magas a magyar származásúak aránya, akik jó részt Hollandiából, Szlovákiából, Norvégiából, Németországból érkeznek, de többségben a belföldi, magyar lakosok vannak a vásárlók között. „Új szegmens jelent meg a keresleti oldalon: a céges üdülőket vásároló cégek, cégvezetők.” – mondta el Simon Amarilla, az Otthon Centrum balatoni franchise partnere.

 

Az érdeklődés tradicionálisan a tavaszi és nyári hónapokban erősebb, de az Otthon Centrum szerint a befektetési céllal vásárlók előnyben részesítik az őszi-téli időszakot. A nyári időszakban sok „impulzív” érdeklődés érkezik az eladó ingatlanok iránt, melyek nem mindig takarnak igazi vételi szándékot.

A balatoni ingatlanok esetében is az egyik kulcskérdés az elhelyezkedés. Balaton egyik legkedveltebb részén, Siófokon a Balaton part és a vasút között lévő telkekért a vevők akár 20-30 millió forintot is hajlandóak kifizetni, de a vasúti sínektől délre eső telkeket már csak 10-14 milliós értékig keresnek. Üres telekhez egy-egy balatoni településen hét-tizenkétezer forintos négyzetméterenkénti áron hozzájuthat a vásárló, de a telkek ára a parthoz közeledve hatvan-hetvenezer forintra is nőhet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva