Hírek

2009.10.12. 06:00

Most érdemes hosszú távra lekötni a pénzt

Most érdemes hosszabb távra lekötni a nélkülözhető forintforrásokat, hiszen a vélhetően folytatódó jegybanki kamatcsökkentések miatt eshetnek a bankok által kínált hozamok.

Világgazdaság Online

Ennek megfelelően a csak rövid - többnyire két-három hónapos lejáratú - betétben gondolkodni hajlandó lakossági befektetők egyre soványabb éves kamat mellett helyezhetik el a forrásaikat, míg ha most lépnek, akkor egy évre "beégetve" viszonylag jó kamatokat érhetnek el. (Egyes elemzői vélemények szerint a jelenleg 7,50 százalékos jegybanki alapkamat akár 6 százalékosra is mérséklődhet 2010-ben.)



A hitelintézetek - pontosan a hosszabb lejárat, és magas forrásköltség miatt - persze nem kínálnak olyan kiugró ajánlatokat, mint azt a rövid futamidejű betéteknél teszik, ám itt is találni 7-8 százalékos, esetenként ennél magasabb kamatot is, ami pedig a kamatadót és az infláció várható szintjét figyelembe véve is bőven pozitív reálhozamot feltételez.

Az egyik leginkább figyelemre méltó ajánlatot az FHB Jelzálogbank tartja kínálatában a hosszabb - 6, illetve 12 hónapos futamidőknél: az FHB Kamat Plusz névre keresztelt konstrukcióját kamatprémiummal kínálja a hitelintézet. Ennek feltétele, hogy a bankszámlára 6 hónapos lekötés esetén 4, 12 hónaposnál pedig 8 darab, legalább 58 ezer forint értékű külső jóváírás érkezzen átutalás formájában. Ha mindez teljesül, akkor a kamatprémiummal együtt 6 hónapos futamidőnél évi 10, egy évesnél pedig 8,50 százalékos kamatot kaphat az ügyfél, ráadásul az általa elhelyezhető összegnél sincs felső limit. Hasonló elven működik az FHB Lojalitás névre keresztelt konstrukciója is, amelynél feltételül azt szabták meg, hogy a lejáró betétjét - helyesebben legalább annak megfelelő összeget - a hitelintézetnél kösse le ismét a kliens, és ezt tíz munkanapon belül tegye. Ekkor hat hónapra évi 9,50, egy évre pedig 8,25 százalékos kamatra számíthat.

Az OTP Bank Fokozódó (háromszor két hónapos) betétje szintén jó lehet a hat hónapos időtávban gondolkodni hajlandó megtakarítóknak: ennek lényege, hogy 1 millió forint és e feletti lekötött összeg esetén az első két hónapra járó kamat évi 5, a 3-4. hónapra évi 7,50, az 5-6. hónapra pedig évi 10 százalék, így fél éves időtávon összességében igen kedvező, 7,50 százalékos EBKM érhető el. (A konstrukció egyébként elérhető devizabetéti - dollár, euró, svájci frank - változatban is.)

Figyelemre méló a Raiffeisen Bank most akciós, Egyszerű névre keresztelt lekötött betétje is, amelynél 6 havi futamidőnél évi 7,75 százalékos kamatot kínál a hitelintézet.

Az UniCredit Bank az egy éves időtávon túl gondolkodó ügyfelekre is gondol: 2009. október 1-jétől 2 éves futamidőre évi 7,50 százalékos kamatozású, automatikusan megújuló akciós betétet kínál. Az akciós  kamatozású betét lekötésének egyetlen feltétele minimum 250 ezer forint. A betét - az UniCreditnél már ismert módon - részben rugalmas: ha az ügyfélnek szüksége van megtakarítása egy részére, akkor egyrészt éves 5,5 százalékos kamatot kap a kivett pénzösszegre a lekötésben töltött idő után, másrészt a betétben bennmaradó összeg is tovább kamatozik. A CIB pedig másfél éves változatát is árulja a Classic betétjének, évi 6,50 százalékos kamat mellett.



A viszonylag jó ajánlatok ellenére ugyanakkor nem valószínű, hogy érdemben növekedne az ügyfelek által hosszú távra elhelyezett betétek aránya a hazai hitelintézeteknél. A magyar lakossági ügyfelek ugyanis kiemelt szempontként kezelik, hogy amennyiben szükségessé válik, szinte azonnal hozzáférjenek megtakarításaikhoz, így azok zömét 2-3 hónapos futamidejű betétben - netán lekötetlenül, kizárólag folyószámlán - tartják.
A hosszú betétekkel szembeni idegenkedést jól tükrözik a Magyar Nemzeti Bank statisztikái is: ezek szerint a hazai háztartások csaknem 6000 milliárd forintnyi lekötött betétjének mindössze 10 százaléka volt éven túli lejáratú ez év augusztusában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva