Hírek

2009.10.29. 05:00

Nem kelendő a támogatott hitel

Kevesen igényelték eddig az október 1-je óta elérhető támogatott forinthitelt. Ennek a legfőbb oka a szigorú feltételrendszer, amelynek kevés ügyfél tud megfelelni.

VG

A kölcsönt csak új lakásra lehet felvenni, viszonylag nagy önerő szükséges hozzá, előírás, hogy az igénylőnek nem lehet saját lakástulajdona, emellett a hitelfelvevő életkorára és a lakás értékére vonatkozó limitek is vannak.

Több hitelintézet ezért inkább saját fejlesztésű, piaci kamatozású, forintalapú konstrukcióit ajánlja.

A jogszabályban szereplő egyik legkomolyabb korlát, hogy a gyermektelenek és az egy gyermeket nevelők legfeljebb 35, a több gyermeket nevelők 45 éves korukig vehetik fel a kölcsönt, de csak akkor, ha nem rendelkeznek lakástulajdonnal, és más támogatott hitelük sincs.

Tovább szűkíti az igénybe vevők körét, hogy új lakás vétele, illetve építkezés esetén a kiszemelt ingatlan értéke Budapesten és a megyei jogú városokban maximum 25 millió, vidéken legfeljebb 20 millió forint, a maximális hitelösszeg pedig ennek a fele lehet.

Használt lakás vásárlására nem igényelhető a kölcsön, csak korszerűsítésre – legfeljebb 5 millió forintnyi. Az állam egyébként évente 3 milliárd forintot szán a kölcsönök kamattámogatására, e keret kimerítéséhez az FHB számítása szerint évente 55-60 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelt kellene kihelyezni. Ennyi igény azonban feltehetően az idén már nem érkezik be a konstrukciót kínáló bankokhoz.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva