Hírek

2009.10.29. 12:52

Nem olyan nagy a baj – A kórházszövetség másként látja

Struktúra, finanszírozás, emberi erőforrás – Ezek a fő szempontok és feladatok, melyeket ebben a sorrendben, sürgősen el kell végezni, mégpedig összehangolva, meghatározva a prioritást, illetve biztosítani megfelelő stratégiával a túlélést – jelentette ki Varga Ferenc a Magyar Kórházszövetség elnöke „A kórházak helyzete a gazdasági válság tükrében” című, lapunk által rendezett egészségügyi szakkonferenciáján.

Világgazdaság Online

Természetesen az egészségügy helyzetét a kormányzati oldal, illetve a kórházszövetség eltérően ítéli meg. Varga szerint a kormány így vélekedik: "Nem olyan nagy a baj" - túlpörgetés, csalás, fenntartói felelősség, többletforrások indokolatlansága, uniós fejlesztési források kihangsúlyozása történik, azaz szerinte változatlan a pazarló szerkezet.

A kórházszövetség ugyanezt így látja: hiányzik a megfelelő finanszírozás hiánya, sorozatos forráskivonások, befogadások, inflációkövetés hiánya. Varga hangsúlyozta: hiányzik az emberi erőforrás, nem a szükségletek szerinti a megoszlás, azaz változatlan a pazarló szerkezet. E problémák lakossági hatása a folyamatos elégedetlenség.

Varga a kommunikációs aszimmetriáról is beszélt: eszerint az éves költségvetés nem összehasonlítható a korábbi költségvetésekkel, probléma a Gyed és járulékai az E-Alapban, valamint a súlyszám- és pénzkivonás rendszere is. Hangsúlyozta: 2007 április elsején a kórházi ágyszám 11 százalékkal csökkent. Az aktív ágyszám 60 ezerről 44 ezerre mérséklődött.

A Magyar Kórházszövetség minimálisan 25,5 milliárd forintot igényelne 2009. negyedik negyedévére a veszteségek kompenzálására. Varga szerint kiemelten fontos a szakmai szövetségek összefogása, ám felmerül a kérdés, hogy működtethető-e az egészségügy, ha a struktúra és kapacitás változatlan, a kötelező szolgáltatási csomag követelmény és az az ellátás minősége változatlan.

Varga hangsúlyozta: az MKSZ soha nem támogatta az "érzésen" alapuló kórházbezárásokat, de javasolta a szükségletekhez igazodó mielőbbi átalakítását, a financiális kérdések mielőbbi rendezését a technikai váltásokkal együtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva