Hírek

2009.10.16. 09:50

November elsejétől áramáremelés - Részletek

November elsejétől az egyetemes áramszolgáltatásban 1,3– 6,2 százalékkal nő a villamos energia ára.

VG

A Magyar Energia Hivatal három társaság, a Démász, az Elmű és az Émász esetében jóváhagyta a kért emelést, az E.Onnak viszont kevesebbet engedélyezett. Így is az utóbbi cég drágíthat a legnagyobb mértékben.

Az áremelkedés fő oka, hogy az idén a lecsökkent áramkereslethez igazodó össztermelésen belül szinten maradt, arányaiban tehát nőtt a drágább, de kötelezően átveendő villamos energia mennyisége.

Jobban tükröznék az áramárak a valós piaci folyamatokat, ha beindulhatna a Mavir áramtőzsdéje. Ám még nyitott, hogy ez mennyire érdeke a politikának, hiszen akkortól kisebb lenne a befolyása a villamos energia piacára. Viszont akkortól azoknak is érdemes lenne a versenypiacra kilépniük, akik az egyetemes szolgáltatásban vásárolnak. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva