Hírek

2009.10.02. 19:49

Olimpia 2016 - Rio de Janeiro a rendező

Rio de Janeiro rendezi a 2016-os nyári olimpiát - döntött pénteki, koppenhágai ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

(MTI)

Ez lesz az első olimpia Dél-Amerikában. A házigazdaságért ezúttal ötödször pályázó brazil város Madridot  előzte meg a döntő voksoláson, amelyben 66:32-re győzött. A  NOB-szavazás első körében Chicago, a másodikban pedig Tokió  búcsúzott.
    
Amikor Jacques Rogge, a NOB elnöke kibontotta a győztes nevét  tartalmazó borítékot, és bejelentette, hogy Rio lesz a rendező,  közel 50 ezren ünnepeltek a Copacabanán, valóságos karnevál vette  kezdetét a híres üdülőhelyen, ahová több százezer embert várnak.


    
A brazilok sikeréért sokat tett a népszerű köztársasági elnök,  Luiz Inacio Lula da Silva, valamint az élő legendának számító  labdarúgó, Pelé. Ők is, és a Rio sikeréért szorítók számos  alkalommal hangsúlyozták: a 400 millió lakosú Dél-Amerika  megérdemli, hogy olimpiát rendezhessen.
    
A pályázati bizottság képviselőinek részéről elhangzott, hogy a  rossz közbiztonságot emlegető hangok ellenére biztonságos eseményt  rendeznek majd, s a riói olimpia sikerességét anyagilag a brazil  gazdaság működése garantálja.
    
A négy pályázó közül Rio de Janeiro költi a legtöbb pénzt az  eseményre, 14,4 milliárd dollárt, s a szervezők kiemelték, hogy  azonnal megkezdik a tervek kivitelezését.
    
A XXXI. nyári olimpiát 2016. augusztus 5. és 21. között rendezik  meg a brazilok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva