Hírek

2009.10.26. 13:40

Panaszkodnak a szlovákiai magyarok a magyar Suzukinál

Furcsa jelzések érkeznek a szomszédos Szlovákiából az esztergomi Suzuki-gyárra vonatkozóan.

Bányai Gyula

Miközben a Suzuki Motor Co. néhány héttel ezelőtt Tokióban bejelentette, hogy mintegy 20 milliárd jent (215 millió dollárt) tervez fordítani egy új autógyár létesitésére, a növekvő vásárerővel bíró és feltörekvő piacnak számító Indiában, furcsa jelzések érkeztek a szomszédos Szlovákiából az esztergomi Suzuki-gyárra vonatkozóan.

A Reuters jelentése szerint az új Suzuki-gyár évente mintegy negyedmillió autót gyártana, s az új üzem 2011-ben kezdené el a termelés.t  A Suzuki indiai gyárainak kapacitása évi egymillió gépkocsi, s a japán konszern jelenleg az indiai autópiacnak már mintegy felét tartja az ellenőrzése alatt a brit hirügynökség szerint.

Ugyanakkor az Új Szó című magyar nyelvű pozsonyi lap hét végi száma arról adott hírt, hogy a Magyar Suzuki Zrt-nél azt állítják, nem érzik jól magukat a Szlovákiából átjáró ottani dolgozók. "Minél mélyebb a gazdasági válság és minél nagyobb a munkanélküliség, annál nagyobb a feszültség a gyárban. A magyarországi dolgozók bennünk látják a bűnbakot, ezért minden lehetőséget megragadnak, hogy kifúrjanak a munkahelyünkről. Naponta belénk kötnek azzal, hogy semmi keresnivalónk a gyárban, hiszen mi nem magyarok, hanem szlovákok vagyunk. A magyar Suzuki pedig csak a magyaroké, mi pedig húzzunk haza" - idézi az Esztergomba határon átjáró szlovákiaiakat az Új Szó.

A pozsonyi magyar nyelvű lap idézett több szlovákiai magyart, akik elmondásuk szerint - engedve a pszcihikai nyomásnak- önként adták be a felmondásukat, a legtöbbjük viszont betegállományba kényszerült. "Amellett, hogy könyörtelen munkatempóban kell dolgoznunk, rendszeresen belénk kötnek. Sokan kiíratják magukat, pedig tudják, hogy ezzel a munkahelyüket kockáztatják" - nyilatkozott az Új Szónak egy szlovákiai alkalmazott, neve elhallgatását kérve.

A cikk folytatása, valamint toovábbi információk a témában itt olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva