Hírek

2009.10.13. 09:52

Sokkolt lakáspiac – Árak, trendek, adatok

A látható piaci adatok ellenére a pénzügyi válság azonnal negatív hatást gyakorolt az új és a használt lakóingatlanok értékesítésére, amelyet a recessziós időszak tovább fokozott. A RE/MAX legfrissebb elemzése szerint, a pénzügyi krízis kipattanását követő időszakban mind az ingatlanok értékesítésének száma, mind az átlagárak jelentősen csökkentek, amelyet elsősorban a hitelhez jutási lehetőségek szűkülése és a negatív gazdasági folyamatok okoztak.

Világgazdaság Online

Ugyanakkor a RE/MAX adatai szerint a keresett ingatlanok alapterülete nem változott, ahogyan nem érintette a folyamat a piacon maradt közvetítéssel foglalkozó vállalkozások bevételét, tekintettel arra, hogy a válság hozta kereslet-kínálat csökkenés azonnal megtizedelte a közvetítő irodák számát, így a létrejövő tranzakciók száma az egyébként is erősebb irodák között oszlott meg.

A keresleti és a kínálati árak közti különbség a vizsgált időszakban jelentősen csökkent, amely nem feltétlenül közvetlen következménye a válságnak. Az olló szűkülése az adatok szerint nagyban függött attól, hogy a létrejött adás-vételi ügyleteket tapasztaltabb értékesítők bonyolították le, akik képesek a reális ár felé terelni az eladókat. Nagy szerepe volt a különbség csökkenésében annak is, hogy a negatív gazdasági folyamatok miatt az eladók is megértették, hogy a korábbi piaci árakhoz képest alább kell megállapítaniuk az árat, ha valóban el akarják adni az ingatlant. Az olló csökkenésének harmadik oka, hogy a piacon csak azok az ingatlanok maradtak, amelyeket valóban értékesíteni kívántak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva