Hírek

2009.10.12. 11:17

Titkosították a H1N1-vakcina szerződését

Tíz évre titkosította az Egészségügyi Minisztérium az Omninvest Kft-vel a sertésinfluenza elleni védőoltásra kötött szerződést.

BAMA

A Heti Válasz információi szerint a dokumentum olyan szervezési hibákat tartalmaz, amelyek következtében akár százezer számra is megmaradhatnak a lakosság számára ingyenesen biztosítandó vakcinák a világjárványra való felkészülés során. A tárca sajtóirodája megtagadta a fizetési és a szállítási feltételeket rögzítő dokumentum kiadását. A lap az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Három alkalom – legalább ennyiszer kell elmennie a háziorvoshoz egy családnak, ha szeretné beoltatni magát a sertésinfluenzát okozó H1N1 vírus ellen. Mintha éppen az lenne a cél, hogy elriasszák a lakosságot a védőoltástól – írja a Heti Válasz.

Egyéb ellentmondásokra is felhívják a figyelmet: az oltóanyag dobozában az szerepel, gyermekek is kaphatják az oltást, miközben 18 év alattiakra nincs is forgalomba hozatali engedély. A dobozban lévő betegtájékoztató ugyanis nem azonos az Országos Gyógyszerészti Intézet által elfogadott jelenleg érvényes betegtájékoztatóval.

A cikk szerint az orvosok érzékenyen reagálnak a kuszaságra. Több háziorvossal is beszéltek, de egyetlen olyat sem találtak, aki a körzetében lakóknak akár csak 20 százalékát átoltaná. A járvány megelőzéséhez viszont a lakosság mintegy felét kellene beoltani, ezért a kormány négymillió ingyenes vakcinát rendelt és a közeljövőben még kétmillió patikai forgalomba kerülő oltóanyagra szerződik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva