Hírek

2009.10.12. 11:50

Újabb olajvezeték - Moszkva és Peking megaüzletre készül

Oroszország várhatóan összesen 5,5 milliárd dollár értékben köt szerződéseket Kínával a Vlagyimir Putyin miniszterelnök Pekingben személyesen tárgyal partnerével.

BBC News - Világgazdaság Online

A létrejövő mintegy harminc szerződés nyomán - amelyek az infrastruktúrát, az energiát, a bányászatot, a közlekedést és a távközlést érintik - Oroszország a jelenleginél  több olajat és földgázt ad el Kínának, amely máris a világ második legnagyobb energiafelhasználója – jelenti a BBC.

Idén Moszkva már aláírt egy 25 milliárd dollár értékű szerződést egy olyan csővezeték megépítésének finanszírozására, amelyen keresztül olajat szállítanak majd Szibériából Kínába. Cserébe Oroszország húsz évre biztosítja Kína számára a nyersolaj-ellátást.

Elemzők szerint Moszkva gépeket is szeretne Kínába exportálni, ám az ország csak korlátozottan tart igényt a termékekre. Szó van arról is, hogy a kétoldalú kereskedelem tételeit a dollár helyet a saját valutájukban számolják el. Jelenleg az orosz-kínai kereskedelemnek mindössze egy százalékát bonyolítják le rubelben vagy jüanban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva