Hírek

2009.10.15. 09:41

Vödörszámra termeli a nyereséget a bankszektor

Egy év után újra visszatért a Dow Jones index a mágikusnak ható 10 ezer pont fölé, gyakorlatilag semmissé téve a mögöttünk álló legnagyobb válságot, persze csak elméletben – írja a Cashline.

Cashline

Fél év alatt több mint 50 százalékot tudott emelkedni a vezető amerikai tőzsdeindex, melyet a befektetők várakozásai hajtottak fel ilyen magasságokba, a hit, hogy gyorsan letudja a világ az elmúlt időszak kilengéseit. Persze ehhez szükség volt óriási állami beavatkozásokra, ezermilliárd dollárokat kitevő likviditáspumpákra, na meg a vállalatokra is, amelyek a várakozásoknál jobb számokat tesznek közzé, tudnak profitot termelni, persze csökkenő kereslet mellett.

Mindez persze nem vonatkozik a bankszektorra, ami vödör számra termeli negyedéves szinten a nyereséget a kereskedési üzletágának köszönhetően, ezzel kompenzálva a más divíziókban elszenvedett veszteségéket. Ugyanakkor, ha a hosszú távú befektetők helyzetét nézzük, az elmúlt 10 évben nem sok nyereséget tudtak zsebre tenni, hisz 1999-ben is 10 ezer pont volt a Dow, holott mi minden történt azóta a világban.

De mivel az emberi mohóság nem ismer határokat, ezért a mostani eufórikus állapot még kitarthat egy darabig, hisz a befektetési bankok is alig győznek egymásra licitálni különféle részvények célárfolyamai tekintetében, ami már jól ismert jelenség lufi fújós időszakban. Egy biztos, nem fog ez a végtelenségig kitartani, de felesleges nagy téteket tenni arra, hogy hol fog megfordulni ez a trend, az emelkedésnek van még tere, fundamentális oka viszont semmi.

Gyorsjelentés áradat zúdul ma ránk, hisz nagy amerikai bankok és technológia óriások fogják közzé tenni negyedéves számaikat. Az amerikai piacnyitás előtt a Citigroup (várt EPS: -37 cent) és a Goldman Sachs (várt EPS: 4,20 dollár) tarthatja lázban a piacokat, pláne, ha figyelembe vesszük a JP Morgan vártnál jobb tegnapi gyorsjelentését. A Citi akár meglepetéssel is előrukkolhat. De a zárás utánra is marad izgalom, hisz az AMD, Google, IBM trió teszi közzé harmadik negyedéves produkcióját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva