Hírek

2009.11.23. 14:34

A bika végigdübörgött a világ tőzsdéin

A pozitív gazdasági hírek hatására a világ legfontosabb tőzsdéi meredeken felfelé indultak. Az arany ismét rekordot döntött, a válság végét jelző adatok érkeztek az eurózónából és az OECD-től is.

AP - Világgazdaság Online

Az árfolyamemelkedést elsősorban az árupiac hajtott, miután az arany már reggel ismét rekordot döntött. A FTSE 100 1,7 százalékkal erősített, a DAX 1,6 százalékot emelkedett, a CAC-40 pedig 1,5 százalékkal kúszott feljebb. Az erős pénteki zárás után várható volt, hogy a Wall Street is pozitívban nyit, ennek megfelelően a Dow Jones 0,9 százalékkal emelkedett, az S&P 500 pedig 1,1 százalékot javított – jelenti az AP.

Európában a jókedvet növelte, hogy az eurózónából érkező adatok szerint ismét erőteljesen növekszik a régióban a gazdasági aktivitás. A Capital Economics elemzője ugyanakkor úgy látja, a Purchasing Manager Index (PMI) inkább egyenletes, mint látványos fejlődést mutat.

A harminc legfejlettebb országot tömörítő OECD a mai bejelentés szerint kilépett a recesszióból azzal, hogy 0,8 százalékos GDP növekedést produkált a most lezárult negyedévben. A hírek élénkítő hatással lehetnek a piacokra, annak ellenére, hogy az IMF vezetője ma Londonban ismét arra figyelmeztetett: a pénzügyi rendszer helyzete javult, de távolról sem normalizálódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva