Hírek

2009.11.19. 14:15

„A Corvin Sétány ügyét belekeverték a választási kampányba”

A Népszabadság mai számában megjelent állításokkal ellentétben Józsefváros nemcsak hogy nem bukott milliárdokat a Corvin Sétány projekten, hanem a beruházó 1,6 milliárd forintos többletvállalásának eredményeként jelentős többletbevételhez jutott – tudatta a Rehabilitációs és Városfejlesztési (Rév8) Zrt. Csécsei Béla volt józsefvárosi polgármester is cáfolta a lap állításait, miszerint lemondásának köze lenne az Népszabadság által ingatlanbotránynak nevezett ügyhöz.

Világgazdaság Online

A VIII. kerületi Corvin Sétány Projekthez tartozó minden szerződés nyilvánosan elérhető az önkormányzat és a Rév8 Zrt. által létrehozott Információs Központban. A teljes átláthatóság biztosítása éppen azt a célt szolgálja, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjével kapcsolatban ne lehessen félrevezető, valótlan állításokat tenni, az állampolgárok és a média szabad betekintést nyerhessenek minden iratba. Sajnos a Népszabadság nem kereste fel az Információs Központot, nem nézte át a szerződéseket, így a lap mai számában megjelent információk egyoldalúak és valótlanok – szól a közlemény.



Az ismeretlen hátterű, honlappal és nyilvánosan fellelhető szakmai referenciával nem rendelkező Mikroorg Szervezéstechnikai Kft. vizsgálati anyagával kapcsolatban nagyon súlyos szakmai kritikákat fogalmazott meg már korábban a Rév8 Zrt. - mintegy tucatnyi külső szakértő véleményét is csatolva. A pályázat és az értékbecslés elmaradására, illetve az áfa-csalásra vonatkozó vádak valótlanok és abszurdak.
A cikk állításaival ellentétben a Corvin Sétány projekt befektetője, a Corvin Zrt. egy az Önkormányzat által 2002-ban meghirdetett kétfordulós, nyílt, nemzetközi pályázat nyerteseként került kiválasztásra. Ennek keretében az Önkormányzat együttműködő partnert keresett, aki 10 évig az Önkormányzattal együtt megvalósítja a városrehabilitációt. A projekt értéke egy nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég Megvalósíthatósági Tanulmánya alapján lett meghatározva, a projektet legmagasabbra értékelő cég nyerte a pályázatot – áll a közleményben.

A lapban megjelent állítással szemben a kerület nem veszített, hanem éppen ellenkezőleg, nyert a projekten a tervezett költségvetéshez képest. A Rév8 Zrt. befektetővel folytatott tárgyalásai eredményeképpen, a Corvin Zrt. eredeti vállalásain felül milliárdos nagyságrendben vállalt át közfeladatokat – utcák, közterületek építését, közművesítést - az Önkormányzattól annak érdekében, hogy a tervezett fővárosi és kormányzati támogatások elmaradása ne akassza meg a város-rehabilitációs projektet és a helyi lakók cserelakásainak biztosítását.

Az áfa-csalás vádja is abszurd. Mivel a telekalakítást követően a közterületek leszabályozásra kerülnek, és térítésmentesen visszaadásra kerülnek az önkormányzat tulajdonába, a közterületekre nem kell Áfa-t fizetni. Ezt az állítást nemzetközi adótanácsadó cég szakvéleménye támasztja alá – állítja a társaság.

A Rév8 Zrt. értetlenül áll a Hárs Gábor szocialista politikus által megfogalmazott vádak előtt, mivel a Corvin Sétány adásvételét a Magyar Szocialista Párt VIII. kerületi képviselői a részletek ismeretében minden esetben kivétel nélkül megszavazták.

A képviselő mostani akcióját a Rév8 Zrt. az időközi polgármester-választási kampány részének tekinti, és sajnálatosnak tartja, hogy a Corvin Sétány projektet belekeverték a kampányba, ráadásul valótlan vádakat fogalmaztak meg, amelyekről ők maguk is tudják, hogy megalapozatlanok.

Csécsei Béla is cáfol

Megdöbbent és felháborít, hogy egy választási kampány ilyen alaptalan vádaskodásokhoz vezet – reagált Csécsei Béla  a Népszabadságban megjelent állításokkal kapcsolatban, miszerint „a kirobbanással fenyegető józsefvárosi ingatlanbotrány” is állhatott a VIII. kerületi polgármester néhány hónappal ezelőtti lemondásának hátterében. Csécsei Béla cáfolata itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva