Hírek

2009.11.08. 12:21

A G20 elvetette a Tobin-adó ötletét

Egyöntetű elutasítás fogadta a brit kormányfő által a G20-csoport hétvégi skóciai tanácskozásán felvetett javaslatot, amely szerint a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával kellene csökkenteni a bankrendszerbeli veszteségek közfinanszírozási kockázatait.

MTI Eco

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak pénzügyminiszterei és jegybankárai előtt Gordon Brown - a bankok életben tartására fordított hatalmas költségvetési összegekre utalva - kijelentette: a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy "ha a pénzügyi szektor jól működik, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni". Éppen ezért meg kell vitatni "valamiféle biztosítási díj" kivetését a rendszerszintű kockázatok ellensúlyozására, és a megoldási lehetőségek között szerepelhet, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat - mondta a brit kormányfő.

A felvetés azonban a jelek szerint előzetes egyeztetés nélkül hangzott el, és váratlanul érte a skóciai St. Andrews kisvárosában rendezett G20-tanácskozás többi részvevőjét.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a Sky News hírtelevíziónak adott interjúban gyakorlatilag nyíltan elvetette a brit javaslatot, mondván: az Egyesült Államok ezt a megoldást nem tudja támogatni.

Geithner már a szombati G20-értekezlet után tartott sajtóértekezletén is csak kitérő választ adott az erre vonatkozó kérdésekre, mondván: olyan rendszer kialakítása szükséges, amely biztosítja, hogy a veszteségeket ne az adófizetőknek kelljen állniuk, és a befektetők se élhessenek abban a hitben, hogy a kormányok mindig kihúzzák őket az általuk okozott bajból. Az amerikai pénzügyminiszter azonban nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy kormánya milyen megoldásban gondolkodik.

Alistair Darling, a vendéglátó brit pénzügyminiszter a G20-tanácskozás után azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmányozni fogja a Brown által felvetett pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének lehetőségét.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója, aki jelen volt a Húszak értekezletén, azonban egyértelműen kijelentette: egy ilyen adófajta bevezetése "számos okból nagyon nehéz ... gyakorlatilag lehetetlen". Strauss-Kahn szerint ugyanis a globális pénzügyi tranzakciókat "nagyon nehéz mérni, így (az ilyen adót) nagyon könnyű kikerülni".

Jim Flaherty kanadai pénzügyminiszter is azt mondta, hogy Kanada "nem érdeklődik" a brit felvetés iránt, mivel a kanadai kormány "az adókat nem emelni, hanem csökkenteni akarja".

Az ötlet mindazonáltal nem először merül fel a G20-csoporton belül a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta.

Nemrég az előző német kormány pénzügyminisztere, Peer Steinbrück a Financial Timesban azt írta: a Húszak hazai össztermékük (GDP) átlagosan 30 százalékánál is nagyobb támogatásban részesítették a pénzügyi szektort tőkejuttatások, garanciavállalások, jegybanki akciók formájában.

A válságra adott politikai válaszlépéseknek ezért tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit is; ezek egyike a pénzügyi tranzakciókra kivetendő globális adó - írta a londoni gazdasági napilapban az előző német pénzügyminiszter.

A banki tranzakciók megadóztatásának ötletét James Tobin amerikai közgazdász már az 1970-es évek elején felvetette - az ilyen adóztatási formát azóta is Tobin-adónak hívják -, ám ez az adófajta a piaci szereplők és a politika ellenállása miatt azóta sem terjedt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva