Hírek

2009.11.04. 05:00

Állami „bírság” az elhízásért

Egyre népszerűbb az elhízást elősegítő, magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek utáni extra adó kivetésének ötlete egyes nyugati országokban.

Világgazdaság

Dánia immár a második ilyen jellegű elvonás bevezetését tervezi, míg az USA-ban több szövetségi állam is próbálkozik/próbálkozott hasonlóval, sőt, maga a szövetségi kormányzat is ilyen elképzeléseket dédelget.



Az efféle elhízásellenes adók kivetése ugyanakkor számtalan problémát vet fel. Az élelmiszeripar, illetve a lakosság jelentős részének ellenállása mellett ugyanis nem tisztázott, hogy valóban eléri-e a kívánt hatást a fogyasztási szokások megváltoztatása terén, és egyébként sem egyszerű azon termékkör kijelölése, amelyre az extra adót kivetnék. A kalóriaadó kritikusai szerint a kormányok valójában csupán újabb bevételi forrásokat próbálnak keresni.

A dán törvényhozás új tervei esetében már a második hullámról van szó, hiszen a fagylaltokra, csokoládékra és cukrozott üdítőkre vonatkozó teher 25 százalékos emelését már a nyári szünet előtt megszavazta a törvényhozás. Koppenhága azonban a jövőben a telített zsírsavakat tartalmazó tejtermékek után fizetett adót is növelni kívánja, méghozzá kilogrammonként 25 koronával (938 forint). Ez a vaj esetében 25, a sajtoknál pedig 7 százalékos áremelkedést jelentene. A dán élelmiszeripar viszont értetlenül áll a tervezet előtt, mert az új büntetőadó a hivatalos táplálkozási ajánlásokban szereplő tejtermékeket sújtaná. Ráadásul a tejipari cégek éveken keresztül a hatóságokkal együttműködésben igyekeztek minél zsírszegényebb termékeket kifejleszteni.

Az egészségtelen ételekkel kapcsolatos amerikai szabályozást itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva