Hírek

2009.11.16. 12:38

Autóeladások – Két blokkra szakadt Európa

Októberben az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint 11,2 százalékkal növekedtek az autóeladások. A felmérés szerint törésvonal alakult ki Európában. A kontinens nyugati részén az ágazat növekszik, míg a keleti országokban csökkennek az eladások.

EU Business - Világgazdaság Online

Az Európai Unió és az EFTA országaiban (Ciprust és Máltát kivéve) az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest öt százalékkal kevesebb, pontosan 12 206 381 új autót helyeztek forgalomba.

Az ACEA adatai szerint Nyugat-Európában az előző napban 15,8 százalékkal növekedtek az eladások. A listát az Egyesült Királyság vezeti, ahol 31,6 százalékkal több autó talált gazdára, mint 2008 októberében. A második Spanyolország 26,4 százalékkal, míg Európa legnagyobb autópiacán, Németországban 24,1 százalékkal növekedtek az eladások. A javulás ugyanakkor relatív, hiszen az összehasonlítási alapnak tekintett hónapban tetézett a válság - tudósít az EU Business.

A kép jóval sötétebb Közép-Kelet-Európában, ahol 36,9 százalékkal kevesebb autó kelt el októberben. A térségben egyedül Csehország mutatott fel növekedést. Az iparág zuhanása a  Lengyelországban mért 8,4 százaléktól egészen 81,6 százalékig terjedt (Lettország). A január és szeptember közötti időszakban a régióban 29,6 százalékos volt a csökkenés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva