Hírek

2009.11.04. 11:46

Az egekben az arany ára

Az arany ára szerdán folytatta szárnyalását és újabb csúcsmagasságot ért el. Egy uncia arany ára a reggeli órákban 1093,1 dollárra kúszott.

ORF - Világgazdaság Online

Ezzel megdőlt a korábbi 1089,45 dolláros rekord ár. Szakértők szerint az árfolyam akár az 1100 dollárt is elérheti. Az elemzők úgy látják, az aranyár legutóbbi emelkedése India aranyvásárlásaival van összefüggésben. A nemesfém ára kedden is a magasba szökött, miután az IMF közölte, hogy 200 millió tonnát értékesített Indiának – tudósít az ORF.

Ezzel az értékesítésre váró aranykészlet mintegy fele kelt el. Carsten Fritsch, a Commerzbank szakértőke azt várja, hogy további 203 tonna aranyat Kína vásárol fel. Az IMF rendelkezik a világ harmadik legnagyobb aranykészletével az Egyesült Államok és Németország után.

Miután 1093 dollár fölé kúszott, az ár kissé visszaesett és 1 091 dollár közül mozgott a reggeli órákban Londonban. Az arany a dollár gyengélkedésével párhuzamosa ralizott az elmúlt hetekben, a folyamatot tovább erősítette, hogy az Öböl országai utalást tettek arra, hogy leváltanák a zöldhasút az olajkereskedelemben. Az arany árát az inflációs félelmek is tovább erősítik, a nemesfém ugyanis menedéket jelent a befektetők számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva